Израел избра CH-53K

269 прочитания

Израел избра тежкият тридвигателен вертолет CH-53K за заместник на сега експлоатираните CH-53 Yas’ur. Това съобщиха от МО на страната днес, 25 февруари 2021 г.

В съобщението се казва, че военният министър на страната Бенямин Генц е приел доклад от началникът на ГЩ на израелските въоръжени сили генерал-лейтенант Авив Кохави и от главният секретар на израелското МО Амир Ешел. Докладът е посочил, че Sikorsky CH-53K е най-подходящият избор за Израел.

Министър Генц е заявил, че е изключително важно за израелските въоръжени сили да могат да изпълняват широк кръг от задачи и новият вертолет ще даде възможност за това, тъй като отговаря на израелските изисквания за действия на съвременното бойно полет.

CH-53K се разглеждаше в конкуренция с Boeing CH-47F. Везните, обаче клоняха към по-тежкия модел от доста време.

Не се посочва, кога ще започнат доставките, нито каква ще е стойността на проекта.

В началото на месеца израелското правителство прие финансова рамка за обновяване на ВВС на страната. Рамката е от $9 млрд. и предвиждаше покупка на нови тежки транспортни вертолети.

В официалното съобщение не се назовават бройките CH-53K, които ще бъдат купени, но до сега оповестените планове предвиждаха покупката на поне 20 тежки транспортни машини.

Израелските ВВС днес експлоатират около 22 броя CH-53 Yas’ur, които са доставени през 70-те години на миналия век и след това са модернизирани многократно.

CH-53K King Stallion e последното развитие на семейството CH-53. Първият му полет е от октомври 2015 г. Има максимална излетна маса от 33,5 тона, като може да превозва до 30 напълно екипирани войници или до 16 тона товар. Корпусът на Морската пехота на САЩ, която е единственият оператор до сега, получи първия сериен вертолет през май 2020 г. Израел ще стане първия експортен клиент.

Свързани теми

Предишна публикация
Държавният секретар на САЩ изрази безпокойство за египетската покупка на Су-35
Следваща публикация
Турция показа безпилотен щурмови вертолет
269 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Меню