Турция показа безпилотен щурмови вертолет

530 прочитания

Турската компания TAI показа макет на безпилотен щурмови вертолет, под означението T629. Това стана днес, 25 февруари 2021 г.

Макетът на безпилотната машина е бил показан по време на церемония по официалното предаване на първия щурмови вертолет T129 предназначен за турската национална полиция. Не са били дадени много данни за машината, освен че се намира в етап на проектиране и че се очаква да полети в обозримо бъдеще. Излетната маса е била посочена на шест тона.

Множество турски медии съобщават, че вертолетът е „електрически”, но без да влизат в детайли, както означава това. Настоящите технологии не позволяват създаване на изцяло електрически вертолет с подобни размери. Възможно е да става въпрос за машина с хибридно задвижване. Подобни изследвания съществуват, но все още няма полетял вертолет с хибридна силова установка.

T629 изглежда, че е базиран на общата компановка на пилотируемия T129. Макетът бе показан с вградено 20-mm трицевно оръдие и крило, под което може да бъде окачвано въоръжение.

В последните години Турция се превърна в една от водещите държави, по отношение на безпилотните технологии с военно предназначение. Създаването на безпилотен щурмови вертолет не би трябвало да е проблем от чисто техническа гледна точка.

Паралелно с T629 се работи и по 10-тонен щурмови вертолет под означението Ağır Sınıf Taarruz Helikopter (тежък щурмови вертолет). Проектът бе обявен през 2019 г., но в последно време около него няма новости.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел избра CH-53K
Следваща публикация
Стартира производството на T-7A
530 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Правителството тръгна на извънсъдебно споразумение по договора с Airbus Helicopters

Правителството започна преговори за постигане на извънсъдебно споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters по неразрешените въпроси около сделката за покупка на вертолетите Panther и Cougar. Това съобщава сайтът Mediapool.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

Меню