Турция показа безпилотен щурмови вертолет

527 прочитания

Турската компания TAI показа макет на безпилотен щурмови вертолет, под означението T629. Това стана днес, 25 февруари 2021 г.

Макетът на безпилотната машина е бил показан по време на церемония по официалното предаване на първия щурмови вертолет T129 предназначен за турската национална полиция. Не са били дадени много данни за машината, освен че се намира в етап на проектиране и че се очаква да полети в обозримо бъдеще. Излетната маса е била посочена на шест тона.

Множество турски медии съобщават, че вертолетът е „електрически”, но без да влизат в детайли, както означава това. Настоящите технологии не позволяват създаване на изцяло електрически вертолет с подобни размери. Възможно е да става въпрос за машина с хибридно задвижване. Подобни изследвания съществуват, но все още няма полетял вертолет с хибридна силова установка.

T629 изглежда, че е базиран на общата компановка на пилотируемия T129. Макетът бе показан с вградено 20-mm трицевно оръдие и крило, под което може да бъде окачвано въоръжение.

В последните години Турция се превърна в една от водещите държави, по отношение на безпилотните технологии с военно предназначение. Създаването на безпилотен щурмови вертолет не би трябвало да е проблем от чисто техническа гледна точка.

Паралелно с T629 се работи и по 10-тонен щурмови вертолет под означението Ağır Sınıf Taarruz Helikopter (тежък щурмови вертолет). Проектът бе обявен през 2019 г., но в последно време около него няма новости.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел избра CH-53K
Следваща публикация
Стартира производството на T-7A
527 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

Меню