Министър Каракачанов летя на Су-25

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов летя на двуместен щурмови самолет Су-25УБК. Това се случи днес, 26 февруари 2021 г., в авиобаза Безмер. Полетът продължи около 45 минути и приключи успешно.

„Днес, благодарение на командира на ВВС и командира на Безмер, ще се кача лично на един от тези самолети, за да видя как се изпълняват задачите”, заяви Каракачанов на присъстващите журналисти.

Вчера бе обявено, че военният министър ще посети авиобаза Безмер, край Ямбол, за да инспектира приключването на програмата за ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация на осем щурмови самолета Су-25К/УБК от състава на българските ВВС. Последният ремонтиран Су-25 бе докаран от Беларус на 11 февруари 2021 г.

Министър Каракачанов с полковник Димитров, командир на Безмер, и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Каракачанов излетя на борда на Су-25УБК борден номер 002 около 13,50 часа. Министърът бе возен от командира на Безмер полковник Милен Димитров. Полетът продължи до 14,35 часа, когато машината се приземи успешно. Борд 002 участва в тренировъчна задача по мисията „ер полисинг“. Самолетът бе прехванат и ескортиран до Безмер от двойка изтребители МиГ-29, излетели от Граф Игнатиево.

„Буквално преди две години бяхме пред перспективата, в момента да нямаме нито един Су-25, който е основен боен самолет за поддръжка на сухопътни войски и на ВМС. Благодарение на командирите от ВВС, генерал Стойков, генерал Петров, благодарение на инициативността на ръководството на Безмер бе сключен договор за ремонт и модернизация на осем от наличните Су-25 и днес го виждате готови за изпълняване на бойни задачи!“, отбеляза министърът на отбраната.

„Имаше хора, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал, няма руски самолети. Щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост, суверенитетът на България и всякакви други задачи по отбрана на държавата.“, каза още Каракачанов.

Той отбеляза, че от много години ВВС не са разполагали с осем изправни Су-25. Освен това, Каракачанов се похвали, че в авиобазата няма неокомплектованост при войнишкия състав. Имало само леко неокомплектоване при офицерския състав. Той, обаче призна, че щатовете в Безмер са силно ограничени, което води до силно натоварване на състава.

„Има предложения за увеличаване на личния състав на авиобазата и ние в Министерство на отбраната, проявяваме разбиране към това“, обясни министърът.

Каракачанов каза, че ВВС разполагат с още Су-25, но към момента не се планира техния ремонт и модернизация. Ако, обаче възникнела такава идея, вече било ясно къде и как да се проведе това. Според него, договорът с беларуската компания е изпълнен качествено и с минимално забавяне, заради пандемията от COVID-19.

„Решението за ремонт и модернизация на Су-25 беше правилно и се радвам, че успяхме да го осъществим!“, обобщи Каракачанов.

Предшественикът на Каракачанов, Николай Ненчев, бе возен два пъти, но на изтребител МиГ-29. Първият път, това бе след доставката на първите два ремонтирани двигателя РД-33 от Полша, а вторият път, малко след оставката на тогавашния командир на ВВС генерал Румен Радев.

Снимки: Александър Младенов и МО

Свързани теми

Предишна публикация
Варианти, варианти…
Следваща публикация
Турция показа безпилотен щурмови вертолет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бавно бързане и без Super Hornet при финалните преговори за нов изтребител

Ще се бърза, но бавно при финалните преговори за покупка на нов боен самолет, а от процеса е изпаднал американският двудвигателен изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това стана ясно от изказвания на представители на МО, днес 15 ноември 2018 г.

Ще има въздушен парад за Гергьовден

Български военни самолети и вертолети ще преминат над София в рамките на парада по случай Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще се проведе на 6 май 2018 г.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

Меню