Virgin Galactic отлага следващите тестови полети

74 прочитания

Компанията Virgin Galactic обяви, че отлага следващите си тестови полети на суборбиталния ракетоплан SpaceShipTwo за месец май, а редовните полети с космически туристи вероятно се отлагат за 2022 г. Това съобщава Space News.

Virgin Galactic обяви новите си планове вчера, 25 февруари 2021 г., по време на оповестяването на финансовите резултати на компанията за последната четвърт на 2020 г.

Според обновените планове, следващият тестов суборбитален полет ще стане факт през май, а не през февруари, както до сега се планираше. Това ще е първият полет след отказа на 12 декември 2020 г., когато ракетният двигател на SpaceShipTwo отказа да се възпламени.

От компанията съобщиха вчера, че отказът се дължи на електромагнитна интерференция, която е накарала полетния компютър да се рестартира в момента, в който е трябвало да се възпламени мотора. Апаратът и двучленния му екипаж се приземиха след успешно планиране. Причината за интерференцията е била намерена и са били взети мерки, но те все още не са оценени, като достатъчни, което е отложило следващия тестов полет.

Отвъд това, компанията се придържа към вече обявения план за въвеждане на SpaceShipTwo в редовна експлоатация. След полетът през май се планират още два полета. Първият ще бъде с шестима пасажери, които ще бъдат избрани сред служителите на компанията, а вторият ще бъде със сър Ричард Брансън на борда, който е основател на Virgin Galactic. Точни дати за тези полети не се съобщават, но от компанията сметат, че те ще станат факт през това лято.

След тези три полета, ще бъде изпълнен полет за италианските ВВС. Договорът за него е бил сключен през октомври 2019 г. При този полет на борда ще се намират редица експерименти, както и трима италианци. Полетът ще стане факт в края на лятото или началото на есента, като с него ще бъде приключена изпитателната програма.

Очаква се в началото на 2022 г. да бъдат изпълнени първите полети с космически туристи.

Междувременно, Virgin Galactic работи по следващия космически ракетоплан, който е наречен SpaceShip III. Той има обновен дизайн и модулна конструкция, които ще помогнат за осъществяване на повече полети. Апаратът ще бъде показан на 30 март, а летателните му изпитания ще стартират през лятото.

Virgin Galactic трябва да стартира суборбитални туристически полети с помощта на ракетаплана SpaceShipTwo и самолета WhiteKnightTwo. Типичният полет на ракетоплана ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Компанията бе основана през 2004 г. и космическите полети с туристи трябваше да стартират през 2006 – 2007 г., но технически трудности и инциденти отлагаха многократно този срок. До момента Virgin Galactic е извършила два тестови полета в космоса – през декември 2018 и февруари 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Японски милиардер търси осмина за полет до Луната
Следваща публикация
Индия планира да изстреля хора на орбита през 2023 г.
74 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Меню