Черна гора получи втория си Bell 505

94 прочитания

Черногорските ВВС са получили втория и последен поръчан Bell 505. Това е станало на 12 февруари 2021 г.

Вертолетът се приземи на военното летище „Княз Данило”, в Подгорица. Машината е произведена в Канада, превозена е по море и земя до Чехия, където е сглобена и облетяна, след което на собствен ход е пристигнала в Черна гора.

Договорът за двата Bell 505 бе подписан през май 2020 г. и бе на стойност €3,3 млн. Първият вертолет пристигна през миналия септември.

Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.

Черна гора желае постепенно ще замести целия си флот от леки газотурбинни вертолети Gazelle с Bell 505. През миналата година бяха оповестени планове за покупка на още два Bell 505, но икономическата ситуация в страната е сложна.

В момента са налични 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат в изправно състояние около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Наскоро Ямайка поръча шест броя за собствените си въоръжени сили.

Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X
Следваща публикация
Сглобяването на първия KF-X напредва
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Половин век от първия полет на Ми-24

Днес се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

Меню