Черна гора получи втория си Bell 505

94 прочитания

Черногорските ВВС са получили втория и последен поръчан Bell 505. Това е станало на 12 февруари 2021 г.

Вертолетът се приземи на военното летище „Княз Данило”, в Подгорица. Машината е произведена в Канада, превозена е по море и земя до Чехия, където е сглобена и облетяна, след което на собствен ход е пристигнала в Черна гора.

Договорът за двата Bell 505 бе подписан през май 2020 г. и бе на стойност €3,3 млн. Първият вертолет пристигна през миналия септември.

Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.

Черна гора желае постепенно ще замести целия си флот от леки газотурбинни вертолети Gazelle с Bell 505. През миналата година бяха оповестени планове за покупка на още два Bell 505, но икономическата ситуация в страната е сложна.

В момента са налични 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат в изправно състояние около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Наскоро Ямайка поръча шест броя за собствените си въоръжени сили.

Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X
Следваща публикация
Сглобяването на първия KF-X напредва
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню