Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет

208 прочитания

Безпилотният апарат ATS/Loyal Wingman на Boeing е бил успешно облетян в Австралия. Това съобщи производителя днес, 2 март 2021 г.

Апаратът е създаден в сътрудничество с Кралските австралийски ВВС. Това е първият боен летателен апарат, който се произвежда в страната от повече от 50 години насам.

Първият полет е станал факт на 27 февруари 2021 г. на изпитателния полигон Уоомера, в Южна Австралия. Полетът бе отложен с около два месеца, заради неподходящи атмосферни условия и заради пандемията от COVID-19.

Полетът е бил кратък, но е бил изцяло успешен. Апаратът се е движил по предварително зададен курс, който е целял да провери функционирането на основните системи.

Апаратът, който е известен със съкращението ATS (Airpower Teaming System) е създаден в рамките на първа фаза на програмата Loyal Wingman-Advanced, за чието реализиране Кралските австралийски ВВС са отделили 40 млн. австралийски долари (€23,7 млн.). Той е дълъг 11,7 m и има оперативен радиус от 3000 km.

Носът на апарата, който е дълъг 2,59 m и има обем от 1,47 m3 е сменяем в рамките на няколко часа, което позволява на по-лесна костюмизация на ATS към различни мисии, включително разузнаване, наблюдение и РЕБ. Boeing се надяват, че сменяемия нос ще позволи на ATS да бъде достатъчно гъвкaв за широк кръг от потенциални мисии.

Трите прототипа, които ще бъдат изготвени, ще се използват за изпитания, в рамките на които Кралските австралийски ВВС иска да намерят точното място за безпилотните апарати от типа Loyal Wingman („верен воден”). Концепцията, в най-широкия ѝ смисъл, е в рамките на бойни операции, подобни безпилотни апарати да се използват заедно с пилотируеми бойни и спомагателни самолети и те да бъдат натоварвани, както с рутинни, така и с твърде опасни задачи.

Тестовете в Австралия, които се планират за по-нататък през годината, ще се проведат заедно с изтребителите F-35A и F/A-18E, самолетите за РЕБ EA-18G Growler, летящите радари E-7A Wedgetail и патрулните самолети P-8A.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”
Следваща публикация
Турция търси сътрудничество с Пакистан по TF-X
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Boeing няма намерение да придобива Embraer

Американският самолетостроител Boeing по-скоро няма намерение да придобива бразилската компания Embraer. Това съобщава бразилският вестник Valor Economico, цитиран от Reuters.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Меню