ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”

339 прочитания

ВВС на САЩ тестваха ударния самолет F-15E в ролята на платформа за превозване на управляеми боеприпаси до предни площадки за разполагане. За експериментът съобщиха от американските военновъздушни сили.

На разпространената фотография се вижда лявата страна на F-15E. На точките за окачване на конформния му резервоар са поставени шест 227-kg управляеми бомби GBU-38/B JDAM. В съобщението се казва, че F-15E от състава на 85-та ескадрила за изпитания и оценки е летял в тази конфигурация, като целта е била да се демонстрира възможността самолетът да превозва до 15 броя управляеми боеприпаса от семейството JDAM – 12 по конформните резервоари и още три под фюзелажа и/или крилото.

Шестте GBU-38 са поставени на два реда по три. Стандартно F-15E носи по три управляеми боеприпаса, като горната редица не е окабелена за използване на „умни“ бомби. Изпитанията, обаче са имали за цел да се покаже, че самолетът може да се накичи с боеприпаси, които той да превози до площадка за предно разполагане, където те да се разпределят на други бойни самолети, включително F-35 и F-22.

При опериране от предни площадки, управляемите боеприпаси стандартно се превозват от военно-транспортен самолет C-130 (поне два) и се сглобяват на място. ВВС на САЩ сега тества други методи, в рамките на концепцията Agile Combat Employment (гъвкаво бойно разполагане). При нея, бойните самолети трябва да се разпръснат на по-малки и лошо оборудвани площадки, от където да оперират продължително време. Пентагонът иска да използва подобен прийом за да се противопоставя на Китай в азиатско-тихоокеанския регион.

Свързани теми

Предишна публикация
Още живот за българските Су-25
Следваща публикация
Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет
339 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Показаха първия B-21

Първият прототип на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider бе тържествено показан на церемония в…

F-35 се разби във Флорида

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът…

ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

Меню