ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”

339 прочитания

ВВС на САЩ тестваха ударния самолет F-15E в ролята на платформа за превозване на управляеми боеприпаси до предни площадки за разполагане. За експериментът съобщиха от американските военновъздушни сили.

На разпространената фотография се вижда лявата страна на F-15E. На точките за окачване на конформния му резервоар са поставени шест 227-kg управляеми бомби GBU-38/B JDAM. В съобщението се казва, че F-15E от състава на 85-та ескадрила за изпитания и оценки е летял в тази конфигурация, като целта е била да се демонстрира възможността самолетът да превозва до 15 броя управляеми боеприпаса от семейството JDAM – 12 по конформните резервоари и още три под фюзелажа и/или крилото.

Шестте GBU-38 са поставени на два реда по три. Стандартно F-15E носи по три управляеми боеприпаса, като горната редица не е окабелена за използване на „умни“ бомби. Изпитанията, обаче са имали за цел да се покаже, че самолетът може да се накичи с боеприпаси, които той да превози до площадка за предно разполагане, където те да се разпределят на други бойни самолети, включително F-35 и F-22.

При опериране от предни площадки, управляемите боеприпаси стандартно се превозват от военно-транспортен самолет C-130 (поне два) и се сглобяват на място. ВВС на САЩ сега тества други методи, в рамките на концепцията Agile Combat Employment (гъвкаво бойно разполагане). При нея, бойните самолети трябва да се разпръснат на по-малки и лошо оборудвани площадки, от където да оперират продължително време. Пентагонът иска да използва подобен прийом за да се противопоставя на Китай в азиатско-тихоокеанския регион.

Свързани теми

Предишна публикация
Още живот за българските Су-25
Следваща публикация
Loyal Wingman на Boeing изпълни първи полет
339 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полските Су-22 – още осем години служба

Изтребител-бомбардировачът Су-22 на служба във военновъздушните сили на Полша (Sily Powietrzenje Rzeczypospolitej Polskiej) има още немалко живот и неголемият брой машини ще лети до 2025 г. Това става възможно благодарение на добрата техническа поддръжка и удължаването на ресурса от страна на местната авиоремонтна промишленост.

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Меню