Японски милиардер търси осмина за полет до Луната

128 прочитания

Японският милиардер Юсаку Маезава стартира кампания за набиране на осем души, които ще го придружат на полета му до Луната, който се планира за 2023 г. с космическия кораб SpaceX Starship.

Маезава обяви през септември 2018 г. проекта си Dear Moon, в рамките на който той, заедно с още шестима до осмина хора на изкуството, ще полетят към Луната на борда на Starship. Полетът трябва да се осъществи по т.нар. „траектория на свободното завръщане”, при която космическия апарат не влиза на лунна орбита, а използва гравитацията ѝ да се върне обратно към Земята.

В публикувано на 3 март 2021 г. видео в Youtube, Маезава обяви, че идеята е еволюирала и той вече гледа на всеки човек, който създава нещо в живота си, като на човек на изкуството. Затова японският милиардер дава възможност на всеки човек на Земята да се кандидатира за едно от осемте места на Starship.

Според него, при подбора на кандидатите ще се гледа основно два критерия – желанието на кандидата да работи за благото на обществото и възможността му да помага на другите на борда в начинанията им.

Кандидатстването се осъществява през специален сайт, като в момента от потенциалните кандидати се иска само да оставят имената си, държавата от която са и имейл за връзка. Процесът ще приключи на 14 март 2021 г. След това ще стартира процес за скрийнинг, който на няколко етапа ще отсява кандидатите. Финалните интервюта и медицински изследвания ще бъдат проведени през този май.

Маезава подчертава, че всички разноски на избраните осем кандидати ще са за негова сметка.

Малко повече от 12 часа след стартиране на кампанията, Маезава обяви, че вече има над 100 000 кандидата.

Роденият през 1975 г. Юсаку Маезава прави състоянието си чрез създаването на модния гигант Zozo. Състоянието му се изчислява на над $2 млрд. Той самият се слави и като страстен колекционер на изкуство и има известни ексцентрични изяви, като например стартирането на риалити телевизионно предаване, в чийто той търсеше жена, която да го придружи в полета му до Луната. Предаването бе прекратено преди да се направи избор, като Маезава обяви, че причините са лични.

Когато през 2018 г. Маезава обяви инициативата си, бе обявено, че той вече е внесъл „значителен” депозит за полета. Цената на мисията, обаче все още не е ясна.

Срокът за осъществяването на полета през 2023 г. изглежда свръхоптимистичен. Starship все още е във фаза изпитания на технологични демонстратори в земната атмосфера. В последните месеци Илон Мъск обяви, че очаква до края на 2021 г. Starship да лети в космоса. В същото време, Мъск каза през миналата година, че очаква Starship да извърши много безпилотни полети, преди с него да започнат да летят хора.

Как всичко това се вписва в планираната дата за полета на Маезава, предстои да видим в следващите години.

Свързани теми

Предишна публикация
Варианти, варианти…
Следваща публикация
Демонстраторът на Starship се приземи цял…
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Меню