Катастрофа с турски Cougar

261 прочитания

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021 г. в източната част на страната. При инцидента са загинали 11 от намиращите се на борда му 13 човека.

Инцидентът е станал в района на град Бингьол. Вертолетът е излетял от там с 10 пасажери и тричленен екипаж в 13,55 местно време, но половин час по-късно контактът с него е загубен. Веднага е стартирана спасителна операция.

Останките на вертолета са намерени в планински район. На място са били открити четирима оцелели, които са превозени в болница, но по-късно двама от тях са починали. Състоянието на останалите двама оцелели е тежко.

Сред загиналите е генерал-лейтенант, командир на 8-ми армейски корпус на турските сухопътни сили.

Метеорологичните условия в района са били сложни, като вертолетът е трябвало да прелети от Бингьол за град Татван, на езерото Ван. Маршрута е преминавал над изцяло планински терен.

За близо 30 години експлоатация, това е четвъртият тежък инцидент с вертолети от семейството Cougar в Турция. През 1997 г. кюрдски бойци свалят с ПЗРК Cougar над Северен Ирак. Тогава загиват 11 човека. През 2003 г. друг Cougar се блъска в електропровод за високо напрежение, при което загиват четирима. Отново в сблъсък с далекопровод е причина за катастрофата от 2017 г., когато загиват 13 души.

Между 1993 и 1996 г. Турция купува 50 вертолета AS 532 Cougar, като 30 са в армейската авиация, а другите 20 са във ВВС на страната. Част от машините са сглобени по лиценз в Турция от TAI.

Свързани теми

Предишна публикация
Грузия тества първия ремонтиран и модернизиран Су-25
Следваща публикация
ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”
261 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Меню