Катастрофа с турски Cougar

261 прочитания

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021 г. в източната част на страната. При инцидента са загинали 11 от намиращите се на борда му 13 човека.

Инцидентът е станал в района на град Бингьол. Вертолетът е излетял от там с 10 пасажери и тричленен екипаж в 13,55 местно време, но половин час по-късно контактът с него е загубен. Веднага е стартирана спасителна операция.

Останките на вертолета са намерени в планински район. На място са били открити четирима оцелели, които са превозени в болница, но по-късно двама от тях са починали. Състоянието на останалите двама оцелели е тежко.

Сред загиналите е генерал-лейтенант, командир на 8-ми армейски корпус на турските сухопътни сили.

Метеорологичните условия в района са били сложни, като вертолетът е трябвало да прелети от Бингьол за град Татван, на езерото Ван. Маршрута е преминавал над изцяло планински терен.

За близо 30 години експлоатация, това е четвъртият тежък инцидент с вертолети от семейството Cougar в Турция. През 1997 г. кюрдски бойци свалят с ПЗРК Cougar над Северен Ирак. Тогава загиват 11 човека. През 2003 г. друг Cougar се блъска в електропровод за високо напрежение, при което загиват четирима. Отново в сблъсък с далекопровод е причина за катастрофата от 2017 г., когато загиват 13 души.

Между 1993 и 1996 г. Турция купува 50 вертолета AS 532 Cougar, като 30 са в армейската авиация, а другите 20 са във ВВС на страната. Част от машините са сглобени по лиценз в Турция от TAI.

Свързани теми

Предишна публикация
Грузия тества първия ремонтиран и модернизиран Су-25
Следваща публикация
ВВС на САЩ тестваха F-15E в ролята му на „камион за бомби”
261 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Меню