Президентът е загрижен за състоянието на учебната авиация

277 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев изрази безпокойство за състоянието на учебната авиация във ВВС и малкия нальот във военната ни авиация. Министър Каракачанов и началникът на отбраната признаха частично за ситуацията, но увериха, че по проблемите се работи.

„Нальотът продължава да бъде опасно малък, аз очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен в най-скоро време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има възможност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя. Закъснението е налице вече с бойните машини на пехотата и там очаквам да се развива сериозен прогрес и да се навакса, така че има още много работа“, това каза президентът днес, 5 март 2021 г., на годишната конференция на началника на отбраната.

Президентът определи като позитивни стъпки промените в протичащата модернизация на въоръжените сили, включително и с използването на големия потенциал на българската отбранителна индустрия чрез програми за индустриално сътрудничество, но призова за повече прозрачност в програмите за превъоръжаване.

„През 2017 г. перспективата беше ужасяваща. Изтребителната авиация и Су-25 бяха пред приземяване. Ако не бяхме взели мерки за ремонтирането на самолети МиГ-29 и за възстановяването и модернизацията на Су-25, ние буквално вече нямаше да имаме летящи самолети. Проблемът с нальота на летците може да бъде решен с увеличаване на броя на изправните самолети, годни за експлоатация, и с въвеждането на новия тип боен самолет F-16, разясни министърът на отбраната”, отвърна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отчете, че има проблеми и със състоянието на учебната авиация, но увери, че се работи и увеличаването на броя на изправните учебни самолети е на финален етап.

„Знаете проблемите с осигуряването на армията в миналото, респективно на Военновъздушните сили, но политическото и военното ръководство през последните години постигна много“, заяви той.

В момента българските ВВС разполагат с два типа учебни самолети – L-39ZA и PC-9M. Пред L-39 стои въпроса с изтичащия общ технически ресурс по години, като в последните години на два пъти се провали поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на две машини. В момента с ресурс са пет самолета, като три от тях изтичат догодина, а другите два през 2023 г. Ако до края на годината не се сключи договор за ремонт и удължаване на живота на машините, то ситуацията ще стане кризисна още догодина. АЕРО писа за това през миналия октомври.

Що се отнася до състоянието на турбовитловите PC-9M, то оценката на президента за оставане без самолети към края на годината е по-скоро точна. В момента тече процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет сключването на рамково споразумение за осигуряване на интегрираната логистична поддръжка за самолетите PC-9M и PC-12/45. То е на проектна стойност 40 млн. лева без ДДС. Процедурата е стартирана на 14 септември 2020 г. и към момента е активна. На сайта за обществените поръчки на МО е видно, че от ноември миналата година процедурата стои на етап „предварителен подбор”. Документи за участие са подадени само от производителя Pilatus Aircraft, но до подаване на оферти не се е стигнало, като обяснение за това, поне под формата на официални документи, в момента няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Каракачанов прехвърли всички въпроси за допълнителните F-16 към следващото правителство
Следваща публикация
Още живот за българските Су-25
277 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Израел отново се опитва да влезе в изтребителния ни конкурс

Израел се опитва да влезе в процеса на покупка на нов боен самолет за ВВС. Това става ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред комисията по отбрана към Народното събрание.

Приключи съвместния „ер полисинг” с италианските ВВС

С церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан днес, 31 октомври 2017 г., краят на съвместната охрана на въздушното пространство от българските и италиански Военновъздушни сили. Това съобщават от ВВС.

Меню