Грузия тества първия ремонтиран и модернизиран Су-25

491 прочитания

Първият щурмови самолет Су-25, от състава на грузинските въоръжени сили, който премина през капиталов ремонт и модернизация бе отблетян успешно. Това се случи днес, 6 март 2021 г.

Ремонтът и модернизацията е бил осъществен в предприятието „Тбилавиамшени”, намиращо се в грузинската столица Тбилиси.

Не се съобщава в какво се състои модернизацията на щурмовия самолет. От наличните кадри се вижда, че пилотските кабини на облетяния двуместен Су-25УБ не са пипани. Преди години, предприятието в сътрудничество с Elbit, имаше модернизационно предложение за типа (Су-25КМ Scorpion), но явно не се касае за него.

Съдейки по серийния номер (88001) на самолетът от по-горното видео, явно се касае за машина оригинално произведена, като Су-25Т, след което е доработена до двуместен Су-25УБ. Това, обаче се е случило преди сегашният ремонт.

След войната с Русия през 2008 г., състоянието на бойната авиация на Грузия е плачевно. През 2010 г. бяха закрити ВВС на страната и принизени за бригада в състава на Сухопътни войски. През 2016 и 2017 г. многократно бе заявено, че Грузия ще се откаже от бойната си авиация, тъй като не може да я поддържа (към този момент Су-25 летяха епизодично), а руските сили в района са прекалено силни и бойното използване на щурмови самолети и вертолети е обречено на неуспех. Вместо това, Грузия планираше да купи голям брой безпилотни апарати, включително и въоръжени такива.

Тези планове, обаче претърпяха промяна и бе взето решение за вкарване в строя на всички налични Су-25 и щурмови вертолети Ми-24. Това бе решено през миналото лято, когато стартираха и мероприятията.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Dassault призна за проблемите около FCAS
Следваща публикация
Катастрофа с турски Cougar
491 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…

Министерство на отбраната: Поддръжката на Су-25 в „Авионамс” с руски фирми би била неефективна

Поддръжката на щурмовите самолети Су-25 в „Авионамс” с използване на фирми от руската отбранителна индустрия би било неефективно, защото ще отнеме твърде много време и средства. Това се казва в отговор на МО, който АЕРО получи днес, 26 юни 2019 г., на въпрос за коментар на думите на председателя на Народното събрание от вчера.

Още живот за българските Су-25

На 26 февруари 2021 г., в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министъра…
Меню