Великобритания планира да се откаже от бъдещите поръчки на F-35

564 прочитания

Великобритания няма да поръчва повече многоцелеви изтребители F-35 и ще предприеме други стъпки по съкращения на въоръжените си сили. Това съобщава The Sunday Times, позовавайки се на свои източници.

Вестникът пише в изданието си от днес, 7 март 2021 г., че поръчката на още 90 броя F-35 няма да се осъществи, вместо това ще се залага на новия боен самолет, който ще се създаде в рамките на проекта Tempest.

Великобритания планираше да се сдобие с общо 138 броя F-35B, но в момента реално поръчани са 48 изтребителя, от които са получени под половината. Освен това, Кралските ВВС ще се простят с 24 от най-старите си изтребители Eurofighter Typhoon.

Тези две мерки, обаче ще помогнат да се ускори разработката на Tempest, който се очаква да влезе на въоръжение през 2035 г. Това, обаче не ограничава съкращенията, през които ще мине британската военна авиация.

Поръчката за летящите радари E-7 Wedgetail ще бъде намалена от пет на три. 14-те тактически транспортни самолети C-130J ще бъдат пенсионирани скоро. Наличните BAe 146 ще бъдат заменени с нов тип. Вертолетната авиация ще бъде съкратена с 45%. Няма да се търсят заместници и на платформите за наблюдение и разузнаване Sentinel и Islander.

The Sunday Times излиза с информация за развитието на британските въоръжени сили, преди планираното за 16 март представяне на стратегическия преглед на отбраната на Обединеното кралство.

Фактът, че Великобритания ще съкрати поръчката си за F-35 не е изненадващ, като за подобен ход се говореше от доста време. Дори през този февруари главният секретар на британското МО Стивън Ловгроув, директно заяви, че не може да се очаква страната да купи предварително планираните 138 бройки, тъй като много неща са се променили в последните години. Изненадващото в случая е, че страната явно планира да се откаже от почти 2/3 от планираното количество изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Проектирането на Hürjet приключи
Следваща публикация
Шефът на Dassault призна за проблемите около FCAS
564 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Меню