Проектирането на Hürjet приключи

299 прочитания

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на 5 март 2021 г.

Според компанията е бил преминат т.нар. етап CDR (Critical Design Review). Това е последното голямо ревю, преди да се даде разрешение за пристъпване към производство на прототипите и тяхното изпитание.

TAI са започнали да подготвят производството на първия прототип, като се очаква то да започне съвсем скоро. Моделът на самолета е преминал вече пълни изпитания в аеродинамична тръба.

TAI работи по проекта от 2017 г., като той бе представен публично година по-късно. Цели се създаване на машина, чиято основна задача ще е напреднало и преходно към изтребител обучение. Отделно ще се създаде ударна версия.

Hürjet трябва да се задвижва от един реактивен двигател. Официално не се съобщава типа му, но се предполага, че става въпрос за американския F404-GE-102. Максималната му скорост ще достига до М 1,4. Бойният товар ще е в рамките на 2,7 тона. Екипажът ще е двучленен.

Основната задача на Hürjet ще е да замести свръхзвуковите учебни самолети T-38, които турските ВВС използват в момента. В ударната си роля, самолетът ще допълва наличните многоцелеви изтребители.

Очаква се към средата на 2022 г. да е готов първия прототип. Той ще полети през декември същата година. Вторият прототип се чака в началото на 2023 г. Очаква се в началото на 2025 г. първите серийни самолети да постъпят в турските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Влиятелен конгресмен призова да се спре с хвърлянето на пари в F-35
Следваща публикация
Великобритания планира да се откаже от бъдещите поръчки на F-35
299 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…

Ден на отворените врати в Долна Митрополия

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „Георги Бенковски” по случай Международния ден на детето. Той се проведе днес, 1 юни 2018 г. Това съобщават от учебната авиобаза.

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

Меню