Следващият полет на Crew Dragon остава за края на април

70 прочитания

Тестът на CST-100 Starliner се отлага още

Мисията Crew-2, която трябва да се изпълни със SpaceX Crew Dragon се планира за старт не по-рано от 22 април, а следващият безпилотен тест на Boeing CST-100 вероятно ще се отложи още.

Crew-2 трябва да е вторият редовен полет на Crew Dragon до Международната космическа станция (МКС), който ще се извърши в интерес на NASA. Полетът се планираше за края на март, но през февруари бе насрочен за 20 април. На 5 март бе посочена нова дата – 22 април. Тя подлежи на промяна, в зависимост от метеорологичните условия и техническата готовност за старта. Скачването със станцията ще стане факт ден по-късно.

Екипажът на мисията (на снимката горе) е четиричленен – командир е Шейн Кимбро, пилот е Мегън Макартър, и двамата от NASA. Като специалисти по мисията ще летят Акихико Хошиде от JAXA и Тома Песке от ESA. Това ще е първият полет на европейски космонавт с Crew Dragon. Планира се мисията им да продължи поне 180 дни.

Екипажът на мисията Crew-1, който в момента е на МКС, се очаква да се завърне на земята в началото на май 2021 г.

В същото време, мисията OFT-2 вероятно ще бъде отложена още. Това трябва да бъде вторият безпилотен старт за космическия кораб Boeing CST-100 Starliner. Мисията се планираше за 25 март, но в средата на февруари бе отложена за 2 април, поради тежката зимна буря, която удари Тексас. Тя е довела до срив на работата на софтуерния екип, който отговаря за полета.

През миналата седмица, обаче от NASA обявиха, че подготовката на старта върви с около две седмици забавяне, което прави осъществяването на полета на 2 април много малко вероятно. През април се планират и други стартове и скачване на апарати с МКС, което може да направи полетът на апарата на Boeing невъзможен през този месец. Новата дата предстои да бъде обявена.

Първият безпилотен старт на Starliner, който бе проведен през декември 2019 г. се провали след софтуерен проблем, което направи скачването на апарата с МКС невъзможно. Това принуди Boeing и NASA да предприемат втори безпилотен тест, който първоначално се планираше за декември 2020 г., но след това бе отложен на няколко пъти.

CST-100 Starliner и Crew Dragon се разработват в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база
Следваща публикация
Демонстраторът на Starship се приземи цял…
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Меню