Влиятелен конгресмен призова да се спре с хвърлянето на пари в F-35

244 прочитания

Председателят на комисията по въпросите на Въоръжените сили в Камарата на представителите в конгреса на САЩ заяви, че е добре да се спре с хвърлянето на пари в програмата F-35. Това съобщава Defense News.

„Какво ни дава F-35? Има ли начин да си намалим загубите? Има ли начин да не даваме толкова пари за толкова слаби способности, защото, както знаете, цените за поддръжка са брутални”, казва конгресменът Адам Смит, цитиран от изданието.

Той директно е казал още, че иска да се спре с нариването на пари в тази „миша дупка” (rathole).

„Това, което ще се опитам да направя е да видим какъв е най-ефективният микс от бойни самолети. И от сега ви казвам, сериозна част от това разсъждение е намирането на начин да не зависим от F-35 в следващите 35 години”, казва още Смит, който се е изказвал по време на виртуална конференция на института Brookings.

Изказването на влиятелния конгресмен демократ идва само три седмици, след като командващият ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, каза че се мисли върху създаването на боен самолет, който да отстъпва леко на F-35, но да има по-ниска цена и който с лекота да замести стотиците F-16. Генералът също говори за намиране на точния микс между различните типове бойни самолети

Макар цената за придобиване на F-35 да е паднала практически до нивото на тази на новите F-16, цената на един летателен час е почти двойна, а в рамките на жизнения му цикъл САЩ очаква да вложи $1,7 трилиона. Освен това, типът страда от нисък процент изправна техника. Към януари 2021 г. той е 69%, при цел от минимум 80%.

„През годините сме пропилели ужасно много пари за оръжейни системи, които или не са заработвали въобще, или не са отговаряли на очакванията, с които са били натоварени. Провалът, който свикнахме да толерираме, е провал от маниакален мащаб. Мислете си за F-35”, казва още Смит.

Макар той да има сериозна позиция в американския Конгрес, F-35 се радва на широка двупартийна подкрепа, най-вече по линия на осигуряване на работа на безбройни подизпълнители разположени във всички американски щати.

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия спря своите F-16 от полети
Следваща публикация
Проектирането на Hürjet приключи
244 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Два F-5 се сблъскаха в Тайван

Два леки изтребителя F-5E от състава на тайванските ВВС се сблъскаха във въздуха. При инцидента…

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…
Меню