Белгия спря своите F-16 от полети

591 прочитания

Белгия спря летенето с флота си от изтребители F-16, поради опасения за безопасността на полетите. Това съобщиха днес, 9 март 2021 г., от МО на страната.

Решението идва, след като на 11 февруари белгийски F-16 получи тежък отказ малко след излитане. Соплото на двигателя се разруши, но машината успя да се приземи успешно.

В съобщението на белгийските ВВС се казва, че са били направени прегледи на част от останалите белгийски F-16 и е видяно, че още няколко двигателя имат проблеми, които могат да доведат до разрушаване на соплото.

След консултация с производителите на самолетите и двигателите, белгийското МО е взело решение да се спрат полетите с наличните F-16 докато не бъдат проведени задълбочени прегледи на цялата налична техника.

Очаква се, че всички налични мотори Pratt & Whitney F100 ще трябва да минат през доработки. От белгийското МО отбелязват, че това ще отнеме не много време, като също трябва да се отчете, че на пазара в момента няма достатъчно от нужните части.

За изтребителите F-16 в Холандия, Дания и Норвегия, които са еднотипни и на сходни години и часове с белгийските, също са назначени проверки.

Въздушното командване на белгийските въоръжени сили разполага с четири ескадрили (около 50 броя) F-16A/B. Машините са произведени през 80-те години на миналия век и са модернизирани по стандарта MLU.

Белгия вече е поръчала 34 броя F-35A, като първите машини се очакват през 2025 г. Свалянето от въоръжение на F-16 ще стане към края на десетилетието.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база
Следваща публикация
Влиятелен конгресмен призова да се спре с хвърлянето на пари в F-35
591 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обеща, че договорът за покупка на осем F-16 Block 70 ще бъде подписан до края на юли 2019 г. Това заяви той днес, 11 април, на конференция по случай 15-тата годишнина на членството на България в НАТО, организирана от „Атлантическия клуб”.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…
Меню