Белгия спря своите F-16 от полети

597 прочитания

Белгия спря летенето с флота си от изтребители F-16, поради опасения за безопасността на полетите. Това съобщиха днес, 9 март 2021 г., от МО на страната.

Решението идва, след като на 11 февруари белгийски F-16 получи тежък отказ малко след излитане. Соплото на двигателя се разруши, но машината успя да се приземи успешно.

В съобщението на белгийските ВВС се казва, че са били направени прегледи на част от останалите белгийски F-16 и е видяно, че още няколко двигателя имат проблеми, които могат да доведат до разрушаване на соплото.

След консултация с производителите на самолетите и двигателите, белгийското МО е взело решение да се спрат полетите с наличните F-16 докато не бъдат проведени задълбочени прегледи на цялата налична техника.

Очаква се, че всички налични мотори Pratt & Whitney F100 ще трябва да минат през доработки. От белгийското МО отбелязват, че това ще отнеме не много време, като също трябва да се отчете, че на пазара в момента няма достатъчно от нужните части.

За изтребителите F-16 в Холандия, Дания и Норвегия, които са еднотипни и на сходни години и часове с белгийските, също са назначени проверки.

Въздушното командване на белгийските въоръжени сили разполага с четири ескадрили (около 50 броя) F-16A/B. Машините са произведени през 80-те години на миналия век и са модернизирани по стандарта MLU.

Белгия вече е поръчала 34 броя F-35A, като първите машини се очакват през 2025 г. Свалянето от въоръжение на F-16 ще стане към края на десетилетието.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база
Следваща публикация
Влиятелен конгресмен призова да се спре с хвърлянето на пари в F-35
597 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Израел удари ирански цели в Сирия

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Смесени сигнали от поредното заседание на „Комисията „Gripen”

Смесени сигнали дойдоха от „Комисията „Gripen” след поредното ѝ заседание, което се състоя днес, 14 септември 2017 г. Прехвърчаха обвинения за неправомерно изключване на F-16 от състезанието, наличието на секретни оферти за нови изтребители и пълна неяснота за това, какво следва в процеса за избор на нов изтребител.

Меню