Китай и Русия подписаха споразумение за създаване на лунна база

140 прочитания

Ръководителите на космическите агенции на Русия и Китай подписаха споразумение за сътрудничество по въпроса за създаването на международна лунна база. Това се случи днес, 9 март 2021 г.

Споразумението е била подписано от шефът на китайската космическа агенция CNSA Чжан Кецзян и руският му колега Дмитрий Рогозин, директор на „Роскосмос”. То стана факт под форма на телеконференция.

Станцията е наречена „Международна научна лунна станция” и е описана, като комплексно съоръжение, което ще бъде построено на лунната повърхност и чрез него ще се извършват различни научни експерименти, както и ще се работи по по-доброто изучаване на Луната. Станцията ще може да поддържа продължителни операции.

В съобщението на „Роскосмос” и CNSA се казва, че станцията ще е отворена за всички заинтересувани страни и международни партньори.

И двете подписали страни ще използват досегашния си опит в космонавтиката, като скоро се очаква изготвянето на конкретна пътна карта за работата по станцията. От „Роскосмос” съобщават, че първата на фаза на проекта ще включва изследвания чрез автоматични апарати, като присъствието на хора ще дойде по-късно.

Китай наскоро успешно приключи комплексната мисия Chang’e-5, благодарение на която на земята бяха върнати проби от лунната повърхност. Очаква се към 2023 – 2024 г. да бъдат стартирани още две мисии – Chang’e-6, която трябва да върне проби от южния лунен полюс и по-сложната Chang’e-7, която ще включва няколко апарата, включително луноход. В по-далечно бъдеще се чака мисията Chang’e-8, която трябва да извърши експерименти свързани с използването на лунни ресурси за 3D принтиране.

Русия не е летяла до Луната от съветско време. В момента се планират поне три мисии (Луна 25, 26 и 27), които ще полетят в следващите години, но конкретните срокове не са ясни.

Що се отнася до пилотируемите полети до Луната, нито Китай, нито Русия в момента имат подобни способности. И двете страни работят по проекти за пилотирани космически кораби от ново поколение, които ще могат да достигат Луната, но те ще станат факт най-рано в края на десетилетието, а евентуално кацане на естествения земен спътник няма как да се очаква преди 2030 г., което значи и че станцията ще се реализира през следващото десетилетие.

Задълбочаването на сътрудничеството между Китай и Русия в космическата сфера е нещо, което се чакаше от няколко години, но до момента конкретните стъпки за това бяха малко.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски астронавт ще лети на Союз МС-18
Следваща публикация
Белгия спря своите F-16 от полети
140 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Меню