Индия ще купува 30 броя MQ-9 Reaper

208 прочитания

Индия планира да купи 30 въоръжени безпилотни апарата MQ-9B Reaper, с които да усили бойните си способности на фона на напрежението с Пакистан и Китай. Това съобщава Bloomberg, цитирайки собствени източници.

Според изданието, стойността на сделката ще достигне $3 млрд., като тя ще бъде одобрена от индийското правителство през април. Това ще са първите бойни безпилотни апарати в индийския арсенал и те ще бъдат разпределени между ВВС, ВМС и армейската авиация на страната.

От индийското МО и Пентагона са отказали официален коментар за Bloomberg. От производителя на безпилотните, General Atomics, са отговорили, че индийско-американските отношения са все по-добри, като това е свързано и със задълбочаване на връзките в областта на отбраната, но също не са потвърдили новината.

Очаква се в близките седмици секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин да посети Индия. Възможно е сделката да бъде обявена официално тогава.

Интересът на Индия към MQ-9B е от няколко години. През 2017 г. дори Държавният департамент на САЩ даде разрешение за продажба на 22 апарата, но до реална сделка не се стигна. През февруари 2020 г. бе обявено, че Индия все пак има желание да купи до 30 апарата.

Междувременно, през ноември миналата година индийските ВМС започнаха да оперират с два взети на лизинг MQ-9, в рамките на програма за изпитания.

MQ-9 Reaper е многоцелев БЛА от клас HALE. Бойният му товар на външно окачване достига 1400 kg и с него продължителността му на полета достига 14 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ получиха първия F-15EX
Следваща публикация
Предадоха първия Ту-160М за изпитания
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Меню