Предадоха първия Ту-160М за изпитания

494 прочитания

Първият модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М е бил предаден за предварителни изпитания. Това съобщиха днес, 10 март 2021 г., от ОАК.

Самолетът е прелетял от Казанския авиационен завод за изпитателния център в Жуковски, край Москва. Полетът е бил с командир Анри Наскидян и е преминал в щатен режим и без забележки.

„Ракетоносецът Ту-160М е задвижван от новите двигатели НК-32-01 и е снабден с изцяло нова авионика, като всичко това подобрява неговите характеристики. Машината успешно премина през заводски изпитания, като сега тя е предадена в летателно-изпитателната база на „Туполев” за подготовка към следващия тестов етап – предварителните изпитания”, това се казва в съобщението на ОАК.

Модернизираният бомбардировач има сериен номер 4-05 и носи личното име „Игорь Сикорский” (борден номер 14 и регистрация RF-94103). Той е построен през 1988 г., а след разпада на СССР попада в Украйна, която го предава на Русия през 1999 г. През февруари 2020 г. самолетът прави първи полет с новата авионика, а на 3 ноември полита и с новите двигатели. Тогава не бяха разпространени официални снимки на модернизираната машина, но сега от ОАК са публикували фотографии на реалния самолет (горе).

НК-32-02 е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160М ще нарасне с около 1000 km.

Работата по НК-32-02 стартира през 2013 г., като първите четири опитни мотора бяха предадени през август 2020 г. и сега са качени на „Игорь Сикорский”.

В момента се планира всички 15 налични Ту-160 да се модернизират до варианта М. През януари 2018 г. беше подписан и договор за построяването на още 10 бомбардировача, които изначално ще са в изпълнение Ту-160М. Първият от тях, трябва да полети тази година.

Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова нагигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.

Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.

Инвестирането в Ту-160М е опит за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия ще купува 30 броя MQ-9 Reaper
Следваща публикация
Белгия спря своите F-16 от полети
494 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Полетите с B-1B са възстановени

Първият тежък бомбардировач B-1B е започнал да лети отново, след като типа бе спрян от полети за близо месец, поради проблеми с катапултната система. Това съобщава Air Force Times.

Меню