Каракачанов прехвърли всички въпроси за допълнителните F-16 към следващото правителство

620 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прехвърли всички въпроси около покупката на допълнителните изтребители F-16 към следващото правителство. Това изказване дойде, след като от лидера на АБВ Румен Петков обвини МО, че преговарят за нови осем самолети, които щели да излязат по-скъпо.

„През август Министерството на отбраната изпрати писмо до Lockheed Martin да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук-нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство – да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента, и ако Народното събрание го одобри, и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, каза днес, 11 март 2021 г., министър Каракачанов.

Изказването му, обаче не е точно, защото през август България е изпратила „LOR for Price and Availability” (писмо-запитване за цени и наличности) до Пентагона, а не до фирмата производител Lockheed Martin.

Каракачанов не коментира конкретно обвиненията на Румен Петков, който във вторник (9 март) обяви, че военното ведомство тайно води преговори за още осем изтребителя F-16, които обаче щели да излязат по-скъпи от предишните осем, които бяха договорени през юли 2019 г.

Военният министър сега казва, че не е имало разговори за цените на изтребителите и всички детайли около сумата, която трябва да се плати и условията за плащане, трябва да се договорят от следващото правителство.

Източници на АЕРО в МО посочват, че действително наскоро е дошъл отговор на българския „LOR for Price and Availability” и действително цената посочена там е била осезаемо по-висока от платената през 2019 г. за предишните осем (България плати $1,2 млрд., които бяха 2,1 млрд. лева по тогавашния курс). Източниците, обаче посочиха, че искания от България пакет оборудване и въоръжение е бил по-различен, но отказаха да влизат в детайли за съдържанието му.

Предвид предизборната обстановка, очаквано министър Каракачанов се опитва да се дистанцира от темата за плащането на следващите осем F-16, особено ако е наясно, че посочената цена в американския отговор е по-висока.

Темата за покупката на още осем F-16 бе повдигната в края на септември 2020 г. от премиера Борисов след среща с представители на производителя Lockheed Martin. Малко по-късно, от компанията заявиха, че ако страната ни поръча скоро още осем самолета, то доставката им ще стане паралелно с първите осем.

Пак тогава, министърът на отбраната призна, че през август 2020 г. до САЩ е изпратено запитване за цени и наличности за евентуалната покупка на още осем F-16 Block 70. След като по темата се разгоря бурен обществен и политически дебат, управляващите се опитаха да се дистанцират от идеята. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов заяви, че нямало през 2021 г. да се купуват още изтребителисъщата теза изговори и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Каракачанов, обаче първо каза, че ако американското предложение било „зашеметяващо” той щял да бъде „за” такава бърза покупка, но в края на октомври 2020 г. директно прехвърли отговорността по темата на следващото правителство.

През януари 2021 г., Попов застъпи тезата, че колкото по-бързо се купят следващите осем F-16, толкова по-добре. Бившият началник на отбраната и командир на ВВС, обаче се оказа извън кандидат-депутатските листи на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. На изборите през март 2017 г. той бе водач на листата в Пловдив Област.

Свързани теми

Предишна публикация
МО прекрати обществената поръчка за поддръжка на самолетите Pilatus
Следваща публикация
Президентът е загрижен за състоянието на учебната авиация
620 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню