Каракачанов прехвърли всички въпроси за допълнителните F-16 към следващото правителство

618 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прехвърли всички въпроси около покупката на допълнителните изтребители F-16 към следващото правителство. Това изказване дойде, след като от лидера на АБВ Румен Петков обвини МО, че преговарят за нови осем самолети, които щели да излязат по-скъпо.

„През август Министерството на отбраната изпрати писмо до Lockheed Martin да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук-нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство – да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента, и ако Народното събрание го одобри, и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, каза днес, 11 март 2021 г., министър Каракачанов.

Изказването му, обаче не е точно, защото през август България е изпратила „LOR for Price and Availability” (писмо-запитване за цени и наличности) до Пентагона, а не до фирмата производител Lockheed Martin.

Каракачанов не коментира конкретно обвиненията на Румен Петков, който във вторник (9 март) обяви, че военното ведомство тайно води преговори за още осем изтребителя F-16, които обаче щели да излязат по-скъпи от предишните осем, които бяха договорени през юли 2019 г.

Военният министър сега казва, че не е имало разговори за цените на изтребителите и всички детайли около сумата, която трябва да се плати и условията за плащане, трябва да се договорят от следващото правителство.

Източници на АЕРО в МО посочват, че действително наскоро е дошъл отговор на българския „LOR for Price and Availability” и действително цената посочена там е била осезаемо по-висока от платената през 2019 г. за предишните осем (България плати $1,2 млрд., които бяха 2,1 млрд. лева по тогавашния курс). Източниците, обаче посочиха, че искания от България пакет оборудване и въоръжение е бил по-различен, но отказаха да влизат в детайли за съдържанието му.

Предвид предизборната обстановка, очаквано министър Каракачанов се опитва да се дистанцира от темата за плащането на следващите осем F-16, особено ако е наясно, че посочената цена в американския отговор е по-висока.

Темата за покупката на още осем F-16 бе повдигната в края на септември 2020 г. от премиера Борисов след среща с представители на производителя Lockheed Martin. Малко по-късно, от компанията заявиха, че ако страната ни поръча скоро още осем самолета, то доставката им ще стане паралелно с първите осем.

Пак тогава, министърът на отбраната призна, че през август 2020 г. до САЩ е изпратено запитване за цени и наличности за евентуалната покупка на още осем F-16 Block 70. След като по темата се разгоря бурен обществен и политически дебат, управляващите се опитаха да се дистанцират от идеята. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов заяви, че нямало през 2021 г. да се купуват още изтребителисъщата теза изговори и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Каракачанов, обаче първо каза, че ако американското предложение било „зашеметяващо” той щял да бъде „за” такава бърза покупка, но в края на октомври 2020 г. директно прехвърли отговорността по темата на следващото правителство.

През януари 2021 г., Попов застъпи тезата, че колкото по-бързо се купят следващите осем F-16, толкова по-добре. Бившият началник на отбраната и командир на ВВС, обаче се оказа извън кандидат-депутатските листи на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. На изборите през март 2017 г. той бе водач на листата в Пловдив Област.

Свързани теми

Предишна публикация
МО прекрати обществената поръчка за поддръжка на самолетите Pilatus
Следваща публикация
Президентът е загрижен за състоянието на учебната авиация
618 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството около програмите за модернизации и заподозря, че до края на годината няма да се реализират договори за покупка на нова техника. Това каза той днес, 12 август 2018 г., във Варна.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню