ВВС на САЩ получиха първия F-15EX

405 прочитания

САЩ получиха официално първия изтребител F-15EX. Това е станало вчера, 10 март 2021 г., съобщават от военновъздушните сили на страната.

Церемонията по предаването на машината от производителя Boeing на ВВС на САЩ е станала в завода в Сейнт Луис, където се сглобява типа.

„Това е голям момент за ВВС! С голям боен товар, дигитална отворена архитектура, F-15EX ще бъде ключов елемент от нашия изтребителен флот и ще допълва наличните самолети от пето поколение. Освен това, той ще може да носи хиперзвукови оръжие, което ще му даде една нишова роля в потенциален бъдещ конфликт”, заявява полковник Шон Дори, програмен мениджър на проекта F-15EX.

От ВВС на САЩ съобщават, че в момента средната възраст на наличните изтребители F-15C/D е 37 години и те бързо приближават момента, в който трябва да се пенсионират, заради изчерпване на ресурса си. През 2019 г. бе взето решение, че най-ефективния начин да бъдат заместени тези изтребители е чрез F-15EX.

Първият изтребител от типа ще отиде в авиобаза Еглин, където ще премине оперативни изпитания. През април 2021 г. към него ще се присъедини още един самолет. През финансовата 2023 г. (стартираща на 1 октомври 2022 г.) ще бъдат получени още шест самолета, които също ще са за изпитания.

Първите изтребители предназначени за строеви части ще се озоват в 173-то крило, базирано в Кингсли Фийлд, което се използва за обучение и 142-то крило, базирано в Портланд. И двете крила са от състава на Въздушната национална гвардия, а машините ще бъдат готови през финансовите 2024 и 2025 г.

F-15EX е на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-82, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита, дигитална електро-дистанционна система за управление и други. Във ВВС на САЩ, обаче той ще лети с едночленен екипаж.

Първата поръчка за осем броя F-15EX бе сключена през юли 2020 г., които ще се използват за изпитания. Очаква се да се поръчат поне 144 броя от новия тип, като бройката може да достигне и 200. През тази година ще бъдат купени 12 машини, последвани от още толкова догодина, 14 през 2023 г., и по 19 през 2024 и 2025 г. За последващите поръчки все още няма твърд план.

Свързани теми

Предишна публикация
В Украйна офицер блъсна колата си в изтребител
Следваща публикация
Индия ще купува 30 броя MQ-9 Reaper
405 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню