ВВС на САЩ получиха първия F-15EX

408 прочитания

САЩ получиха официално първия изтребител F-15EX. Това е станало вчера, 10 март 2021 г., съобщават от военновъздушните сили на страната.

Церемонията по предаването на машината от производителя Boeing на ВВС на САЩ е станала в завода в Сейнт Луис, където се сглобява типа.

„Това е голям момент за ВВС! С голям боен товар, дигитална отворена архитектура, F-15EX ще бъде ключов елемент от нашия изтребителен флот и ще допълва наличните самолети от пето поколение. Освен това, той ще може да носи хиперзвукови оръжие, което ще му даде една нишова роля в потенциален бъдещ конфликт”, заявява полковник Шон Дори, програмен мениджър на проекта F-15EX.

От ВВС на САЩ съобщават, че в момента средната възраст на наличните изтребители F-15C/D е 37 години и те бързо приближават момента, в който трябва да се пенсионират, заради изчерпване на ресурса си. През 2019 г. бе взето решение, че най-ефективния начин да бъдат заместени тези изтребители е чрез F-15EX.

Първият изтребител от типа ще отиде в авиобаза Еглин, където ще премине оперативни изпитания. През април 2021 г. към него ще се присъедини още един самолет. През финансовата 2023 г. (стартираща на 1 октомври 2022 г.) ще бъдат получени още шест самолета, които също ще са за изпитания.

Първите изтребители предназначени за строеви части ще се озоват в 173-то крило, базирано в Кингсли Фийлд, което се използва за обучение и 142-то крило, базирано в Портланд. И двете крила са от състава на Въздушната национална гвардия, а машините ще бъдат готови през финансовите 2024 и 2025 г.

F-15EX е на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-82, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита, дигитална електро-дистанционна система за управление и други. Във ВВС на САЩ, обаче той ще лети с едночленен екипаж.

Първата поръчка за осем броя F-15EX бе сключена през юли 2020 г., които ще се използват за изпитания. Очаква се да се поръчат поне 144 броя от новия тип, като бройката може да достигне и 200. През тази година ще бъдат купени 12 машини, последвани от още толкова догодина, 14 през 2023 г., и по 19 през 2024 и 2025 г. За последващите поръчки все още няма твърд план.

Свързани теми

Предишна публикация
В Украйна офицер блъсна колата си в изтребител
Следваща публикация
Индия ще купува 30 броя MQ-9 Reaper
408 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Меню