Artemis ще оцелее при администрацията на Байдън

102 прочитания

Програмата Artemis ще оцелее при новия американски президент Джо Байдън, но е малко вероятно астронавти да се завърнат на Луната през 2024 г. За това пише The Verge, позовавайки се на официални източници.

Традиционно, между отделните президентски администрации в САЩ, рядко има приемственост по отношение на космическите програми. По всичко личи, че програмата Artemis, в чийто рамки САЩ трябва да изпратят отново хора на Луната, ще бъде приета и от администрацията на Байдън. През февруари, говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че Байдън подкрепя завръщането на Луната.

Детайлите по програмата, обаче предстои да бъдат ревизирани, а срокът за завръщане на Луната през 2024 г., все повече се счита за нереалистична.

The Verge разговаря с Бавия Лал, която в момента е най-високопоставения служител в NASA назначен от Байдън. Тя е шеф на кабинета на главния администратор на NASA. Според нея, Artemis преминава в момента през сериозно ревю, като група от осем специалиста оглежда програмата от всички възможни аспекти. В заключение те ще излязат със списък на неща от Artemis, които си струва да се запазят и такива, които трябва да се променят.

„Едно от нещата с което сме абсолютно съгласни е основната цел на Artemis. Нямаме намерение просто да захвърлим направеното и да започнем наново”, казва Лал.

Ревюто включва всички елементи на програмата, включително и тежката ракета-носител SLS, която трябва да осигурява изстрелването към Луната на космическия кораб Orion. Преглеждат се и други елементи от програмата, най-вече графика ѝ, участието на международни партньори и наличното финансиране. Лал е посочила, че ако има възможност, ще се предлага използване на повече частни компании.

„SLS и Orion ще осигуряват транспортирането до и от лунната орбита, но не отхвърлям и възможността да използваме ракети от частния сектор, ако възникне такава необходимост”, казва тя.

Гигантът SLS, който се строи от Boeing, все още не е полетял в космоса, но в него са вложени почти $20 млрд. Очаква се всеки пуск на ракетата да струва $2 млрд. Наличните или проектирани ракети-носители на компании, като SpaceX, Blue Origin и United Launch Alliance, не могат да осигурят същите характеристики и ще бъдат използвани за изстрелването на различни безпилотни елементи от Artemis. Falcon Heavy например ще изстреля първите два модула на лунната станция Gateway.

Конгресът на САЩ в момента не е много благосклонен към Artemis. Президентът Тръмп поиска $3,3 млрд. за спешното финансиране на спускаем апарат, който да отведе астронавтите от лунна орбита до повърхността и обратно. За тази година, обаче Конгресът отпусна едва $850 млн., което практически обрича гоненето на 2024 г., като година, в която хората ще се завърнат на Луната.

„Отчитайки финансирането, което дава Конгресът в последните две години, кацането на астронавти през 2024 г. не е реалистично”, казва Лал, но и отбелязва, че фиксирането на нов срок е свързано с наличното финансиране, а там въпросът не е изяснен.

Лал е казала още, че не вижда причина да няма сътрудничеството с Русия по програмата Artemis, макар и страната да не желае да работи по станцията Gateway. От друга страна, сътрудничеството с Китай по същата тема е практически невъзможно, според нея.

Президентът Байдън все още не е посочил, кой ще е новия главен администратор, въпреки че е на власт вече два месеца. Това, обаче не е изключение, а по-скоро правило. На Тръмп му трябваха осем месеца преди да номинира администратор и още толкова за да осигури одобрение в Сената. Обама избра администратор на NASA след четири месеца, а преди него, президентът Буш посочи своя избраник цели 10 месеца след поемането на управлението на САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS
Следваща публикация
Американски астронавт ще лети на Союз МС-18
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Меню