Artemis ще оцелее при администрацията на Байдън

100 прочитания

Програмата Artemis ще оцелее при новия американски президент Джо Байдън, но е малко вероятно астронавти да се завърнат на Луната през 2024 г. За това пише The Verge, позовавайки се на официални източници.

Традиционно, между отделните президентски администрации в САЩ, рядко има приемственост по отношение на космическите програми. По всичко личи, че програмата Artemis, в чийто рамки САЩ трябва да изпратят отново хора на Луната, ще бъде приета и от администрацията на Байдън. През февруари, говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че Байдън подкрепя завръщането на Луната.

Детайлите по програмата, обаче предстои да бъдат ревизирани, а срокът за завръщане на Луната през 2024 г., все повече се счита за нереалистична.

The Verge разговаря с Бавия Лал, която в момента е най-високопоставения служител в NASA назначен от Байдън. Тя е шеф на кабинета на главния администратор на NASA. Според нея, Artemis преминава в момента през сериозно ревю, като група от осем специалиста оглежда програмата от всички възможни аспекти. В заключение те ще излязат със списък на неща от Artemis, които си струва да се запазят и такива, които трябва да се променят.

„Едно от нещата с което сме абсолютно съгласни е основната цел на Artemis. Нямаме намерение просто да захвърлим направеното и да започнем наново”, казва Лал.

Ревюто включва всички елементи на програмата, включително и тежката ракета-носител SLS, която трябва да осигурява изстрелването към Луната на космическия кораб Orion. Преглеждат се и други елементи от програмата, най-вече графика ѝ, участието на международни партньори и наличното финансиране. Лал е посочила, че ако има възможност, ще се предлага използване на повече частни компании.

„SLS и Orion ще осигуряват транспортирането до и от лунната орбита, но не отхвърлям и възможността да използваме ракети от частния сектор, ако възникне такава необходимост”, казва тя.

Гигантът SLS, който се строи от Boeing, все още не е полетял в космоса, но в него са вложени почти $20 млрд. Очаква се всеки пуск на ракетата да струва $2 млрд. Наличните или проектирани ракети-носители на компании, като SpaceX, Blue Origin и United Launch Alliance, не могат да осигурят същите характеристики и ще бъдат използвани за изстрелването на различни безпилотни елементи от Artemis. Falcon Heavy например ще изстреля първите два модула на лунната станция Gateway.

Конгресът на САЩ в момента не е много благосклонен към Artemis. Президентът Тръмп поиска $3,3 млрд. за спешното финансиране на спускаем апарат, който да отведе астронавтите от лунна орбита до повърхността и обратно. За тази година, обаче Конгресът отпусна едва $850 млн., което практически обрича гоненето на 2024 г., като година, в която хората ще се завърнат на Луната.

„Отчитайки финансирането, което дава Конгресът в последните две години, кацането на астронавти през 2024 г. не е реалистично”, казва Лал, но и отбелязва, че фиксирането на нов срок е свързано с наличното финансиране, а там въпросът не е изяснен.

Лал е казала още, че не вижда причина да няма сътрудничеството с Русия по програмата Artemis, макар и страната да не желае да работи по станцията Gateway. От друга страна, сътрудничеството с Китай по същата тема е практически невъзможно, според нея.

Президентът Байдън все още не е посочил, кой ще е новия главен администратор, въпреки че е на власт вече два месеца. Това, обаче не е изключение, а по-скоро правило. На Тръмп му трябваха осем месеца преди да номинира администратор и още толкова за да осигури одобрение в Сената. Обама избра администратор на NASA след четири месеца, а преди него, президентът Буш посочи своя избраник цели 10 месеца след поемането на управлението на САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски астронавт ще лети на Союз МС-18
Следваща публикация
NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Меню