Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

474 прочитания

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати. При инцидента, който се случи днес, 13 март 2021 г., са загинали четирима.

Самолетът е изпълнявал полет от казахстанската столица Нир-Султан до Алмати. На борда на машината са се намирали шест човека. Ан-26 се е разбил на прага на полосата, при неизяснени обстоятелства около 17,20 часа местно време. Метеорологичната обстановка е била нормална.

Веднага е стартирана операция по търсене и спасяване. Двама от намиращите се на борда са намерени живи и откарани в болница в тежко състояние. Възникналият пожар е бил бързо потушен.

Инцидентът е станал с Ан-26 с борден номер 02. Самолетът има сериен номер 072-01 и е бил произведен през 1978 г. Последният му капитално-възстановителен ремонт е от 2015 г. и е бил проведен в Украйна.

За последната година, това е третата катастрофа с Ан-26. През август 2020 г. в Южен Судан при излитане катастрофира Ан-26Б на местния оператор South West Aviation. През септември в Украйна катастрофира учебен Ан-26Ш, като на борда му имаше 27 души, като само един от тях оцеля.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия отрича, че ще доставя Су-34 на Алжир
Следваща публикация
Казахстанските L-39 преминаха през ремонт и модернизация
474 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

C-27J превози ранената курсантка до София

Днес, 5 април 2019 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група изпълни специална санитарна задача по маршрут София – Горна Оряховица – София, за превоз на тежко ранена курсантка от Националния военен университет. Това съобщават от ВВС.

Меню