Казахстанските L-39 преминаха през ремонт и модернизация

258 прочитания

Казахстан е получил първите си модернизирани и ремонтирани учебно-тренировъчни самолети L-39. Това съобщават от МО на страната на 11 март 2021 г.

Самолетите са били получени в учебно-авиационния център на казахстанските въоръжени сили, разположен в град Балхаш. Те са превозени по въздуха от Чехия.

В съобщението се казва, че машините са преминали през капитално-възстановителен ремонт и модернизация в оригиналния производител, чешката компания Aero Vodochody. Модернизацията е свързана с нова цифрова авионика, подобрения по катапултните кресла, нови радиостанции и системата за обективен контрол.

В казахстанските ВВС L-39 е единствен учебен самолет и се използва за целия курс на обучение.

Казахстан сключи договор с Aero Vodochody за ремонт и модернизация на неизвестен брой L-39C. Предполага се, че страната разполага общо със 17 такива самолета, но не всички са в експлоатация. На разпространените снимки се вижда само един самолет, който е получил и нов камуфлаж.

В началото на февруари 2021 г. Aero Vodochody съобщи, че е приключила с работата по L-39С на друга бивша съветска република. Става въпрос за Узбекистан, които през 2018 г. сключиха договор за капитален ремонт на шест самолета. Машините също минаха през известно обновяване – нови радиостанции и нова навигация.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с Ан-26 в Казахстан
Следваща публикация
В Украйна офицер блъсна колата си в изтребител
258 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия купува 70 броя HTT-40

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за…

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Меню