Казахстанските L-39 преминаха през ремонт и модернизация

267 прочитания

Казахстан е получил първите си модернизирани и ремонтирани учебно-тренировъчни самолети L-39. Това съобщават от МО на страната на 11 март 2021 г.

Самолетите са били получени в учебно-авиационния център на казахстанските въоръжени сили, разположен в град Балхаш. Те са превозени по въздуха от Чехия.

В съобщението се казва, че машините са преминали през капитално-възстановителен ремонт и модернизация в оригиналния производител, чешката компания Aero Vodochody. Модернизацията е свързана с нова цифрова авионика, подобрения по катапултните кресла, нови радиостанции и системата за обективен контрол.

В казахстанските ВВС L-39 е единствен учебен самолет и се използва за целия курс на обучение.

Казахстан сключи договор с Aero Vodochody за ремонт и модернизация на неизвестен брой L-39C. Предполага се, че страната разполага общо със 17 такива самолета, но не всички са в експлоатация. На разпространените снимки се вижда само един самолет, който е получил и нов камуфлаж.

В началото на февруари 2021 г. Aero Vodochody съобщи, че е приключила с работата по L-39С на друга бивша съветска република. Става въпрос за Узбекистан, които през 2018 г. сключиха договор за капитален ремонт на шест самолета. Машините също минаха през известно обновяване – нови радиостанции и нова навигация.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с Ан-26 в Казахстан
Следваща публикация
В Украйна офицер блъсна колата си в изтребител
267 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Меню