Кралските ВВС нанесоха серия удари по Ислямска държава

386 прочитания

Изтребители Eurofighter Typhoon от състава на Кралските ВВС са нанесли серия удари по съоръжения на „Ислямска държава” намиращи се в Ирак. Това съобщиха от британското МО.

Ударите са били нанесени на 10, 11, 12 и 14 март 2021 г. и са били в интерес на иракските наземни сили. Поразените цели са се намирали югозападно от град Ербил, Северен Ирак. Ударите са били заявени, след като иракските сили са разбрали, че пещерен комплекс се използва от „Ислямска държава”. Поразяването на комплекса е било оценено, като изключително сложно.

Два многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon са били задействани за операцията. При първия удар на 10 март са използвани крилати ракети Storm Shadow, които, благодарение на проникващата им бойна част, са оценени, като най-подходящи. Не се съобщава, колко ракети са използвани.

На следващия ден са идентифицирани още цели и по тях са използвани общо шест управляеми боеприпаса Paveway IV. На 12 март ударите продължават, този път с осем Paveway IV, последвани от бомбардиране с други шест 227-kg Paveway IV на 14 март.

Това е първото бойно използване на крилатите ракети Storm Shadow от Eurofighter. Кралските ВВС интегрираха оръжието на своите изтребители от този тип на фона на извеждането от въоръжение на изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Eurofighter Typhoon FGR4 излита към целите на „Ислямска държава“ с две крилати ракети Storm Shadow, две ракети за близък бой ASRAAM и допълнителен резервоар под фюзелажа.

Свързани теми

Предишна публикация
Ми-17 бе свален в Афганистан
Следваща публикация
Русия се похвали с бойно използване на „Орион”
386 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Tomcat на половин век

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди точно половин век – на 21 декември 1970…

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню