Румъния няма да подменя скоро вертолетния си флот

327 прочитания

Румънските ВВС ще продължат да експлоатират своите вертолети IAR 330 Puma и IAR 316 Alouette още дълги години, като подмяната им се планира за след 2030 г. Това съобщават румънски медии, на база официална информация от МО на страната.

„На ниво ВВС на Румъния се планира програма за покупка на нови вертолети след 2030 г.”, заявяват от румънското МО за местния информационен сайт HotNews.ro.

От 2017 г. насам румънското МО лансира различни планове за подмяна на остарелия флот от транспортни и бойни вертолети, като дори официално бе обявено, че се планира покупката на 60 нови машини – 24 броя AH-1Z, 20 броя UH-1Y и 16 броя H215M. В последствие, бяха търсене и други оферти от производители, като Boeing и Sikorsky.

Сега, обаче румънското МО заявява, че няма намерение да подменя наличните вертолети Puma и Alouette и че машините отговарят на поставените им задачи.

Румънското МО е съобщило за HotNews.ro, че в последните три години за поддръжка на вертолетната авиация на ВВС са били вложени около €208 млн., плюс още €135 за периода 2014 – 2017 г. Очаква се сумите да бъдат подобни и в бъдеще.

Румънските ВВС експлоатират общо 58 броя IAR 330 Puma, които са произвеждани през 80-те години на миналия век. 22 броя от тях са модернизирани до стандарта SOCAT (на снимката), които ги превръщат в бойни вертолет. Отделно, на служба са и осем IAR 316 Alouette, които се използват за учебни цели.

През 2017 г. Румъния предприе изключително амбициозна програма за превъоръжаване, в която трябваше да се инвестират €10 млрд. и да обхване ВВС, ВМС и сухопътни войски. В крайна сметка, част от програмите, като например покупката на ЗРК Patriot и ракетите „земя – земя“ HIMARS глътнаха сериозна част от бюджета, други програми забуксуваха, а икономиката на Румъния изпадна в рецесия около пандемията от COVID-19. Явно, програмата за подмяна на вертолетната авиация ще бъде отложена максимално във времето.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция ще прави следващия си щурмови вертолет с украински мотори
Следваща публикация
Русия отрича, че ще доставя Су-34 на Алжир
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-17 бе свален в Афганистан

Транспортен вертолет Ми-17В-5 от състава на въоръжените сили на Афганистан е бил свален от талибаните…

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters отбелязва влошени резултати при доставките и събраните поръчки за 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това стана ясно след като днес, 22 януари 2018 г., компанията представи своите годишни резултати.

Меню