Русия отрича, че ще доставя Су-34 на Алжир

207 прочитания

Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество е отрекла, че се очаква доставката на ударни самолети Су-34 за Алжир. Съобщението идва на фона на новини в руските медии, че тази година африканската страна ще получи първите си машини.

„Не потвърждаваме появилата се информацията, че Русия ще предаде на Алжир самолети Су-34. В момента няма производство на този тип за тази страна”, казва говорителя на службата.

На 12 март 2021 г., алжирския сайт menadefense.net съобщи, че в началото на годината е започнало производството на първите Су-34 предназначени за Алжир. Тяхната доставка се очаква до края на годината, като на първо време страната ще получи една ескадрила (доставка до 2023 г.) и ако остане доволна от експлоатацията, ще придобие още две ескадрили.

Сайтът цитира неназовани руски медии. Реално, такова съобщение няма и всъщност руските медии започват да цитират menadefense.net, което явно е довело и до официалните изявления от руска страна.

Фактът, че руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за експорта на въоръжение) отрича да има сделка, не е задължително да отговаря на истината. Например, при сделката с египетските Су-35, официалните руски източници отричаха многократно да има такова нещо и признаха, едва когато започнаха да се появяват фотографии на готовите изтребители.

Спекулации, че Алжир е клиент на Су-34 съществуват от повече от пет години. Алжирските ВВС експлоатират две ескадрили с изтребители-бомбардировачи Су-24, като е ясно че страната търси начини да ги подмени с нещо по-ново.

В момента Русия е единственият оператор на Су-34. През миналата година шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев каза, че за типа има много силен експортен интерес, но тогава той не назова потенциални клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с Ан-26 в Казахстан
Следваща публикация
Румъния няма да подменя скоро вертолетния си флот
207 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ може да спрат полети с част от своите A-10

ВВС на САЩ могат да бъдат принудени да спрат полети с не малка част от своите щурмови самолети A-10 догодина, защото няма отпуснати средства за подмяна на техните крила. Това съобщава Defense News.

Полските Су-22 – още осем години служба

Изтребител-бомбардировачът Су-22 на служба във военновъздушните сили на Полша (Sily Powietrzenje Rzeczypospolitej Polskiej) има още немалко живот и неголемият брой машини ще лети до 2025 г. Това става възможно благодарение на добрата техническа поддръжка и удължаването на ресурса от страна на местната авиоремонтна промишленост.

Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Меню