Русия отрича, че ще доставя Су-34 на Алжир

208 прочитания

Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество е отрекла, че се очаква доставката на ударни самолети Су-34 за Алжир. Съобщението идва на фона на новини в руските медии, че тази година африканската страна ще получи първите си машини.

„Не потвърждаваме появилата се информацията, че Русия ще предаде на Алжир самолети Су-34. В момента няма производство на този тип за тази страна”, казва говорителя на службата.

На 12 март 2021 г., алжирския сайт menadefense.net съобщи, че в началото на годината е започнало производството на първите Су-34 предназначени за Алжир. Тяхната доставка се очаква до края на годината, като на първо време страната ще получи една ескадрила (доставка до 2023 г.) и ако остане доволна от експлоатацията, ще придобие още две ескадрили.

Сайтът цитира неназовани руски медии. Реално, такова съобщение няма и всъщност руските медии започват да цитират menadefense.net, което явно е довело и до официалните изявления от руска страна.

Фактът, че руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (държавен орган отговарящ за експорта на въоръжение) отрича да има сделка, не е задължително да отговаря на истината. Например, при сделката с египетските Су-35, официалните руски източници отричаха многократно да има такова нещо и признаха, едва когато започнаха да се появяват фотографии на готовите изтребители.

Спекулации, че Алжир е клиент на Су-34 съществуват от повече от пет години. Алжирските ВВС експлоатират две ескадрили с изтребители-бомбардировачи Су-24, като е ясно че страната търси начини да ги подмени с нещо по-ново.

В момента Русия е единственият оператор на Су-34. През миналата година шефът на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев каза, че за типа има много силен експортен интерес, но тогава той не назова потенциални клиенти.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния няма да подменя скоро вертолетния си флот
Следваща публикация
Катастрофа с Ан-26 в Казахстан
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ може да спрат полети с част от своите A-10

ВВС на САЩ могат да бъдат принудени да спрат полети с не малка част от своите щурмови самолети A-10 догодина, защото няма отпуснати средства за подмяна на техните крила. Това съобщава Defense News.

Алжир се интересува от нови МиГ-29

Алжир се интересува от покупка на ескадрила МиГ-29М/М2, която да замени сега използваните изтребители МиГ-29 от предишното поколение. Това съобщава руският бизнес вестник „Коммерсантъ“.

Полските Су-22 – още осем години служба

Изтребител-бомбардировачът Су-22 на служба във военновъздушните сили на Полша (Sily Powietrzenje Rzeczypospolitej Polskiej) има още немалко живот и неголемият брой машини ще лети до 2025 г. Това става възможно благодарение на добрата техническа поддръжка и удължаването на ресурса от страна на местната авиоремонтна промишленост.

Меню