Австрия получи първия модернизиран Black Hawk

188 прочитания

Австрийските въоръжени сили получиха първия модернизиран вертолет Sikorsky S-70A Black Hawk. Той премина през сериозно обновяване на авиониката, съобщават от Flightglobal.

Машината с регистрация 6M-BC е пристигнала в авиобазата си Брумовски, край Лангенлебарн на 15 март 2021 г. Тя е първата, от общо девет, които ще бъдат доработени в американската компания Ace Aeronautics. Договорът за това е сключен през юни 2017 г.

Договорът е на стойност $40 млн. и включва интеграция на комплекса авионика Garmin G5000H, система за мениджмънт на Avalex Technologies, подвижна цифрова карта. Освен това са добавени нови радиостанции, нашлемна система за изобразяване и възможност за GPS заходи за кацане.

Военният министър на страната Клаудия Танер е отбелязала, че модернизацията на флота от Black Hawk е сериозна стъпка напред за въоръжените сили на Австрия. Това позволява вертолетите да се експлоатират още десетилетия.

Австрия разполага с девет броя S-70A-42, чиято възраст е 18 години.

Освен модернизацията на наличните Black Hawk, Австрия поръча от Ace Aeronautics и три употребявани вертолети от същия тип, които трябва да се ремонтират и модернизират, както останалите австрийски машини. Американската компания е купила три бивши йордански UH-60L, които ще достави през 2022 г. Работата по тях, както и по другите австрийски вертолети се извършва в Гънтерсвил, Алабама.

Снимки: Bundesheer / Peter LECHNER

Свързани теми

Предишна публикация
Два F-5 се сблъскаха в Тайван
Следваща публикация
Турция ще прави следващия си щурмови вертолет с украински мотори
188 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Меню