Турция ще прави следващия си щурмови вертолет с украински мотори

256 прочитания

Щурмовият вертолет T929, който в момента се създава от турската компания TAI, ще бъде задвижван от украински газотурбинни двигатели. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Темил Котил.

Котил е казал, че максималната излетна маса на T929 ще достигне до 11 тона и ще има боен товар от 1,5 тона. При тази маса, вертолетът трябва да използва импортни двигатели, тъй като няма турски алтернативи. Украйна е избрана, като доставчик. Всеки от двигателите ще има максимална излетна мощност от 2500 hp.

Шефът на TAI е посочил още, че прототипът на вертолета ще полети през 2023 г.

Украинската компания „Мотор Сич” в момента разполага с няколко различни модификации на газотурбинния двигател ТВ3-117ВМА-СБМ1В, които имат мощност, в рамките на това, което турската страна иска. Тези мотори са развитие на добре познатия ТВ3-117.

T929 се създава в рамките на програмата ATAK II, която предвижда проектирането на турски щурмови вертолет, който да има по-високи характеристики от наличния TAI T129 (излетна маса от 5 тона). В първоначалния проект машината имаше излетна маса от 10 тона и боен товар от 1,2 тона, но от думите на Котил излиза, че проектът е наддал.

Проектът ATAK II бе стартиран през февруари 2019 г., като турското правителство даде на TAI договор за разработка и изпитания на новата машина. В неговите рамки ще бъдат построени три прототипа, като поне един от тях, ще отговаря на изискванията за палубно базиране.

В момента не е известно колко серийни вертолета ще поръча турското правителство.

Турция има проблеми около експорта на T129, който използва американските двигатели LHTEC T800. Наскоро турската страна призна, че САЩ директно са блокирали износа на 30 машини за Пакистан. Така търсенето на алтернативи за новия вертолет е повече от логично.

Сравнение на T929 (горе) с наличния T129 (долу)

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия получи първия модернизиран Black Hawk
Следваща публикация
Румъния няма да подменя скоро вертолетния си флот
256 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа първите си H225

Украйна показа своите първи вертолети Airbus Helicopters H225, които са предназначени за вътрешното министерство на страната.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Меню