Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 70-ата си годишнина

686 прочитания

Трета авиационна база в Граф Игнатиево навършва днес, 17 март 2021 г., 70 години от своето създаване. Това съобщиха от Министерство на отбраната

Това е най-голямото и боеспособно съединение на Военновъздушните ни сили, наследник на сформирания 19-ти изтребителен авиационен полк. От създаването си на 17 март 1951 г. до днес военното формирование носи непрекъснато бойно дежурство, като осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на страната ни в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

„Авиобазата е не просто дом на изтребителите – тя е школа, съхранила и надградила опита на поколения командири, летци, инженерно-технически и осигуряващ състав, които следваха мечтата да пазят небето ни чисто и свободно“, това посочва командирът на базата бригаден генерал Николай Русев в обръщението си към личния състав по повод празника.

Бригаден генерал Русев отбелязва приноса на поколения летци и авиационни специалисти през изминалите седем десетилетия, на които от първото бойно дежурство в авиобазата до днес Военновъздушните сили дължат възхода си.

„Именно в годината на този знаменателен юбилей започна новото възраждане на нашето бойно летище и ние сме хората, които времето избра за това дело. Ще положим основите на неговата модернизация и ще извървим заедно пътя на цялостното му изграждане. Няма да жалим сили и наред с изпълнението на летателната дейност, бойните дежурства и ежедневните задачи, ще подготвим летателния и инженерно-техническия състав за новия многоцелеви самолет“, заявява командирът на авиобаза Граф Игнатиево.

По повод 70-годишнината от създаването на авиобазата специален гост на военнослужещите на 18 март ще бъде о.з. подполковник Ангел Кибарски. Той е един от първите летци, усвоили реактивната авиация в България от летище Граф Игнатиево през далечната 1951 г. Събитието се организира и по повод неговия рожден ден, когато о.з. полковник Кибарски ще навърши 91 години. На срещата ще присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Личният състав на Трета авиобаза се подготвя за официалното честване на празника на 24 юни 2021 г. При нормализиране на епидемична обстановка, се предвижда на 26 юни 2021 г. авиобазата да отвори врати за приятелите на авиацията, когато ще се проведе открит летателен ден.

Свързани теми

Предишна публикация
България и Румъния модифицираха споразумението за трансграничен „ер полисинг”
Следваща публикация
Генерал Русев: През 2021 г. ни предстоят много сериозни задачи
686 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Меню