2/3 от пилотските места са все още свободни във ВВВУ

606 прочитания

17 от обявените 25 места за „летец – пилот” във Висшето военновъздушното училище „Георги Бенковски” са останали свободни след края на първия етап на предварителния прием там. Това става ясно от съобщение на училището, публикувано във Facebook.

„Проблем при подбора за „летец-пилот“ в последните години се оказва здравословното състояние на кандидатите и стриктното спазване на изискванията от страна на Авиолекарската комисия. Така е и тази година”, признават от училището.

Така, след първия етап са били заети осем от наличните 25 места. Три от тях са за вертолетни пилоти за нуждите на Гранична полиция. На първия етап е нямало интерес към тях и всички приет са разпределени за нуждите на ВВС.

Общо при налични 54 места за курсанти, до мандатната комисия са достигнали 27 момичета и момчета, от които 26 изявиха предпочитанията си за обучение по петте специализации. Членовете на комисията са били впечатлени от добрите резултати показани по време на приемните изпити – бал, доближаващ се до максималния, казват от ВВВУ.

Две от специализациите – „Летателни апарати и авиационни двигатели“ и „Летищно осигуряване (Логистика на ВВС)“ са попълнени. При тях имаше по пет бройки.

Освен вече споменатите 17 незаети места за „летец – пилот”, са свободни и три места за „Ръководител на въздушното движение“ , три места за специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ и пет за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“.

От 11 март 2021 г. до 29 април 2021 г. продължава вторият етап на ранния прием за курсанти. Документи могат да се подават във ВВВУ „Георги Бенковски“, военните окръжия и на електронната платформа на сайта на училището.

През тази година приемът за пилоти в Долна Митрополия е абсолютно рекорден. За последно е имало такъв прием преди повече от 20 години. На този фон, през 2020 г. от 16 места за „летец – пилот” (две от тях за нуждите на МВР), бяха намерени 10 курсанта (и нито един за полицейската авиация), един от които повтаря първи курс. Дали ВВВУ ще намери достатъчно кандидати, които да са физически годни за летци, предстои да видим.

Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание „уволнение“; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.

Свързани теми

Предишна публикация
Гранична полиция иска да купи безпилотни апарати
Следваща публикация
България и Румъния модифицираха споразумението за трансграничен „ер полисинг”
606 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Меню