България и Румъния модифицираха споразумението за трансграничен „ер полисинг”

222 прочитания

България и Румъния подписаха допълнителен протокол с който модифицират споразумението си за трансграничен „ер полисинг”. След промяната, изтребители от трети страни от НАТО, които са базирани в у нас или в свърната ни съседка, ще могат да извършват презгранични операции.

Споразумението беше подписано днес, 18 март 2021 г., в Русе след официална среща между заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и държавния секретар по отбранителна политика, планиране и международни отношения в Министерството на националната отбрана на Румъния Симона Коджукару

Подписаният протокол е за изменение и допълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за ер полисинг”. Протоколът е одобрен с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 г. и доразвива и надгражда датиращото от 2011 г. Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния относно трансгранични операции за охрана на въздушното пространство. Заместник-министър Запрянов е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Протокола от името на правителството на Република България.

„С подписването днес на Протокола за изменение и допълнение на датиращото от 2011 г. Споразумение между нашите две правителства относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство ние доразвиваме и надграждаме не само националните си способности, а и тези на трети страни успешно да изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство на Алианса над двете държави“, това каза заместник-министър Атанас Запрянов след подписването на Протокола.

Така с подписването на Протокола, при последваща ратификация от парламентите на България и Румъния, ще се даде възможност на трети страни-членки на Алианса, базирани на териториите на двете държави, да осъществяват трансгранични операции в условията на изпълнение на задачи по охрана на въздушното пространство. В рамките на споразумението от 2011 г. български изтребители могат да навлизат над румънска територия, при изпълнение на операции по „ер полисинг“ и обратно.

В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г., който бе приет от Народното събрание миналата пролет, бе заявено, че се работи за сключване на подобно споразумение.

В последните години, почти перманентно в румънската база „Михаил Когалнечану“, край Констанца, се базират изтребители от натовски страни. В момента там са разположени испански Eurofighter. В същото време, чуждите изтребители рядко изпълняват съвместен „ер полисинг” от българска територия. От 2016 до днес, това се е случвало три пъти – през септември – октомври 2020 г., през лятото и есента на 2017 и за седмица през септември 2016 г.

Свързани теми

Предишна публикация
2/3 от пилотските места са все още свободни във ВВВУ
Следваща публикация
Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 70-ата си годишнина
222 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви днес, 20 януари 2018 г., в предаването „Тази събота” по bTV, че инцидентът с военно-транспортния самолет C-27J Spartan се разследва от Военна полиция и Военна прокуратура.

Меню