Два F-5 се сблъскаха в Тайван

174 прочитания

Два леки изтребителя F-5E от състава на тайванските ВВС се сблъскаха във въздуха. При инцидента е загинал един от летците, а другият се издирва.

Двете машини са излетял за тренировъчен полет на 22 март 2021 г. Сблъсъкът е станал около половин час след излитането на около 2,5 km навътре в морето. Има индикации, че и двамата пилоти са се катапултирали успешно.

Веднага е стартирана операция за търсене и спасяване. Вертолет на тайванските ВВС е открил един от летците, но по-късно той е починал от раните си. Издирването на другия пилот продължава.

Изтребителите и летците са се числели към 7-мо учебно крило базирано в Чихан, на Източното крайбрежие на островната страна. И двамата летци са били млади и в момента са били в процес на обучение.

От началото на 2020 г. са загубени други четири военни летателни апарата. През ноември 2020 г. се разби F-16A, през октомври друг F-5E. Пилотът му загина. През юли катастрофира разузнавателно-ударен вертолет OH-58D с двучленен екипаж, а през януари транспортен вертолет UH-60 се разби в склона на планина, при което загинаха осем души, включително и висши тайвански военни.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежки съкращения в британската военна авиация
Следваща публикация
Австрия получи първия модернизиран Black Hawk
174 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…
Меню