Гранична полиция иска да купи безпилотни апарати

228 прочитания

Главна дирекция „Гранична полиция” към МВР пусна обществена поръчка за доставка на дистанционно управляеми летателни системи за нуждите на граничния контрол на държавната граница.

Поръчката, пусната на 16 март 2021 г., има стойност от малко под 2,5 млн. лева без ДДС. Предвижда се покупката на общо пет системи, всяка от които ще се състои от два, вертикално излитащи и кацащи апарата, превозвани на автомобилна платформа. Апаратите трябва да са с електрическо задвижване и да се захранва посредством кабел от автомобилната платформа. Освен това трябва да има алтернативно акумулаторно захранване на борда си, което да осигурява полет от поне 50 минути.

Апаратът трябва да е снабден с оптико-електронна система за наблюдение, която включва цветна дневна камера и инфрачервена камера. Масата на апаратът трябва да е между 4 и 25 kg и той трябва да може да лети на надморска височина от поне 1500 m. Всеки апарат трябва да може да предава картина на базовата станция, когато е на отдалечение 5 km от нея.

От оптичните сензори се иска да откриват обект с размери 1,8 на 0,5 m на дистанция от поне 700 m и да го идентифицира със сигурност, като човешка фигура на разстояние от 180 m.

Всяка система трябва да се побира на високопроходим автомобил, който да играе и роля на станция за управление.

Заявления за участие се подават до 14 април 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Аеромедицинска евакуация за военнослужещ с COVID-19
Следваща публикация
2/3 от пилотските места са все още свободни във ВВВУ
228 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Украйна купува въоръжени турски БЛА

Украйна е купила два комплекса от турския разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат Bayraktar TB2. Сделката е била подписана в началото на ноември 2018 г., при визитата на украинския президент Петро Порошенко в Турция.

Меню