Ми-17 бе свален в Афганистан

421 прочитания

Транспортен вертолет Ми-17В-5 от състава на въоръжените сили на Афганистан е бил свален от талибаните в провинция Вардок. При инцидента са загинали девет души.

Вертолетът е бил свален на 18 март 2021 г., като няколко дни по-късно бяха публикувани и видеокадри от свалянето.

Афганистанското МО съобщи, че машината е била поразена през нощта, след като е доставила припаси и персонал в рамките на специална операция в окръг Бехсуд, в централната провинция Вардок. Загиналите при инцидента са четиричленния екипаж и петима пасажери.

Няколко дни по-късно, местният информационен сайт Tolo News публикува видео, на което се вижда свалянето на вертолета. То е заснето от безпилотен апарат летящ над района. На него се вижда, че секунди след излитането, вертолетът Ми-17 е поразен от ракета, която откъсва опашния му винт. Машината влиза в неконтролируемо въртене и се разбива в руслото на река.

Няма яснота с какво точно е свален вертолета. Талибаните са заявили, че това е станало в лазернонасочвана ракета. Използването на ПЗРК е изключително рядко в Афганистан, така може да се спекулира, че става въпрос за противотанкова управляема ракета.

2020 г. беше много тежка за афганистанската военна авиация. Бяха загубени пет вертолета от семейството Ми-17 и по един MD 530F, UH-60 и A-29 Super Tucano. Поне три от тези загуби са в резултат на неприятелски огън.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея показа първия прототип на KF-X…
Следваща публикация
NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS
421 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Меню