Ми-17 бе свален в Афганистан

423 прочитания

Транспортен вертолет Ми-17В-5 от състава на въоръжените сили на Афганистан е бил свален от талибаните в провинция Вардок. При инцидента са загинали девет души.

Вертолетът е бил свален на 18 март 2021 г., като няколко дни по-късно бяха публикувани и видеокадри от свалянето.

Афганистанското МО съобщи, че машината е била поразена през нощта, след като е доставила припаси и персонал в рамките на специална операция в окръг Бехсуд, в централната провинция Вардок. Загиналите при инцидента са четиричленния екипаж и петима пасажери.

Няколко дни по-късно, местният информационен сайт Tolo News публикува видео, на което се вижда свалянето на вертолета. То е заснето от безпилотен апарат летящ над района. На него се вижда, че секунди след излитането, вертолетът Ми-17 е поразен от ракета, която откъсва опашния му винт. Машината влиза в неконтролируемо въртене и се разбива в руслото на река.

Няма яснота с какво точно е свален вертолета. Талибаните са заявили, че това е станало в лазернонасочвана ракета. Използването на ПЗРК е изключително рядко в Афганистан, така може да се спекулира, че става въпрос за противотанкова управляема ракета.

2020 г. беше много тежка за афганистанската военна авиация. Бяха загубени пет вертолета от семейството Ми-17 и по един MD 530F, UH-60 и A-29 Super Tucano. Поне три от тези загуби са в резултат на неприятелски огън.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея показа първия прототип на KF-X…
Следваща публикация
NASA успешно проведе стендовия запуск на SLS
423 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню