Тежки съкращения в британската военна авиация

591 прочитания

Авиацията от състава на ВВС и Сухопътни войски на Великобритания ще премине през тежки съкращения. Това се чете в Бяла книга, която залага развитието на британските въоръжени сили до 2025 г.

Документът, озаглавен „Defence in a competitive age”, бе публикуван днес, 22 март 2021 г., обещава тежки съкращения за британската военна авиация, но като цяло, рязането сериозно в целите въоръжени сили.

Кралските ВВС ще съкратят своите Eurofighter Typhoon Tranche 1. В момента на служба са около 24 бройки от този тип. Освободените средства ще се използват за модернизация на останалите изтребители от Tranche 2 и 3. Това ще включва поставянето на AESA радари и интеграция на нови оръжия, включително управляемия боеприпас MBDA Spear 3. Кралските ВВС ще продължат да поддържат седем ескадрили многоцелеви изтребители, плюс съвместна ескадрила с ВВС на Катар.

Документът дава много мъгляви обяснения за бъдещето на британските F-35B. Казва се, че флотът ще се развива над поръчаните в момента 48 бройки, но не се дават нито срокове, нито измерения на допълнителните количества от вертикално кацащия изтребител. Преди няколко седмици изтече информация в британската преса, че няма да се поръчват още изтребители, освен заявените в момента 48. Това явно няма да е точно така, но и явно няма да се достигнат декларираните 138 самолета от този тип.

Тъй като, сегашната поръчка от 48 F-35B ще се изпълнява до 2025 г. е възможно финалното решение за това, колко такива изтребителя да бъдат купени, да остане за периода след това, който ще се обхване от друг Стратегически преглед на отбраната и друга бяла книга.

В четиригодишния период, който се покрива от документа, ще бъдат вложени 2 млрд. британски пануда (€2,3 млрд.) в програмата FCAS, която предвижда създаването на изтребителя Tempest в пилотируема и безпилотна версия, „верен воден“ на име Mosquito и други безпилотни технологии.

До края на 2021 г. Великобритания смята да пенсионира шестте си летящи радара E-3D, но вместо да ги замени с пет броя E-7A Wedgetail (на базата на Boeing 737-700), както това се планираше в момента, ще ги замени с едва три броя Wedgetail. При това, първият от новите летящи радари ще бъде получен през 2023 г.

Всички налични тактически транспортни самолети C-130J-30 ще бъдат пенсионирани до 2023 г. Става въпрос за около 15 машини на средна възраст около 20 години. Техните задачи ще се прехвърлят на A400M. Догодина от въоръжение ще бъдат изведени и няколкото BAe 146, които се използват за спомагателни транспортни задачи.

24-те броя Puma ще бъдат свалени от въоръжение и заместени от нов тип среден транспортен вертолет, който ще бъде избран след 2025 г. В рамките на същата програма ще се подменят и наличните Bell 212/412 и Gazelle. Най-старите CH-47 Chinook ще бъдат премахнати от въоръжение.

Всички учебно-тренировъчни самолети Hawk T1 (около 50 броя) ще бъдат пенсионирани до 2023 г., с изключение на машините, които летят в демонстрационната група Red Arrows, които ще се експлоатират до 2030 г. За напреднало обучение ще се използват по-новите Hawk T2 и симулатори.

Деветте сега използвани безпилотни апарата Reaper ще бъдат заместени от 16 Protector RG1, които също се базират на MQ-9 Reaper, но са по британски спецификации.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежък инцидент с Ту-22М3
Следваща публикация
Два F-5 се сблъскаха в Тайван
591 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Ил-112В ще има нужда от доработка за да отговори на изискванията

Двудвигателнит военно-транспортен самолет Ил-112В ще има нужда от доработки, за да отговори на техническото задание на руското МО. Това съобщава информационната агенция „Интерфакс”, цитирайки собствени източници.

Меню