Тежки съкращения в британската военна авиация

596 прочитания

Авиацията от състава на ВВС и Сухопътни войски на Великобритания ще премине през тежки съкращения. Това се чете в Бяла книга, която залага развитието на британските въоръжени сили до 2025 г.

Документът, озаглавен „Defence in a competitive age”, бе публикуван днес, 22 март 2021 г., обещава тежки съкращения за британската военна авиация, но като цяло, рязането сериозно в целите въоръжени сили.

Кралските ВВС ще съкратят своите Eurofighter Typhoon Tranche 1. В момента на служба са около 24 бройки от този тип. Освободените средства ще се използват за модернизация на останалите изтребители от Tranche 2 и 3. Това ще включва поставянето на AESA радари и интеграция на нови оръжия, включително управляемия боеприпас MBDA Spear 3. Кралските ВВС ще продължат да поддържат седем ескадрили многоцелеви изтребители, плюс съвместна ескадрила с ВВС на Катар.

Документът дава много мъгляви обяснения за бъдещето на британските F-35B. Казва се, че флотът ще се развива над поръчаните в момента 48 бройки, но не се дават нито срокове, нито измерения на допълнителните количества от вертикално кацащия изтребител. Преди няколко седмици изтече информация в британската преса, че няма да се поръчват още изтребители, освен заявените в момента 48. Това явно няма да е точно така, но и явно няма да се достигнат декларираните 138 самолета от този тип.

Тъй като, сегашната поръчка от 48 F-35B ще се изпълнява до 2025 г. е възможно финалното решение за това, колко такива изтребителя да бъдат купени, да остане за периода след това, който ще се обхване от друг Стратегически преглед на отбраната и друга бяла книга.

В четиригодишния период, който се покрива от документа, ще бъдат вложени 2 млрд. британски пануда (€2,3 млрд.) в програмата FCAS, която предвижда създаването на изтребителя Tempest в пилотируема и безпилотна версия, „верен воден“ на име Mosquito и други безпилотни технологии.

До края на 2021 г. Великобритания смята да пенсионира шестте си летящи радара E-3D, но вместо да ги замени с пет броя E-7A Wedgetail (на базата на Boeing 737-700), както това се планираше в момента, ще ги замени с едва три броя Wedgetail. При това, първият от новите летящи радари ще бъде получен през 2023 г.

Всички налични тактически транспортни самолети C-130J-30 ще бъдат пенсионирани до 2023 г. Става въпрос за около 15 машини на средна възраст около 20 години. Техните задачи ще се прехвърлят на A400M. Догодина от въоръжение ще бъдат изведени и няколкото BAe 146, които се използват за спомагателни транспортни задачи.

24-те броя Puma ще бъдат свалени от въоръжение и заместени от нов тип среден транспортен вертолет, който ще бъде избран след 2025 г. В рамките на същата програма ще се подменят и наличните Bell 212/412 и Gazelle. Най-старите CH-47 Chinook ще бъдат премахнати от въоръжение.

Всички учебно-тренировъчни самолети Hawk T1 (около 50 броя) ще бъдат пенсионирани до 2023 г., с изключение на машините, които летят в демонстрационната група Red Arrows, които ще се експлоатират до 2030 г. За напреднало обучение ще се използват по-новите Hawk T2 и симулатори.

Деветте сега използвани безпилотни апарата Reaper ще бъдат заместени от 16 Protector RG1, които също се базират на MQ-9 Reaper, но са по британски спецификации.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежък инцидент с Ту-22М3
Следваща публикация
Два F-5 се сблъскаха в Тайван
596 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Меню