Тежък инцидент с Ту-22М3

1K прочитания

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на руските ВКС са загинали. Това е станало днес, 23 март 2021 г.

Инцидентът е станал при подготовка за тренировъчен полет от летище Шайковка. Командир на самолетът е бил майор, заместник-командир на ескадрилата, като инструктор до него е щял да лети полковник, командир на полка. Екипажът се е допълвал от щурман и щурман-инструктор.

По официална информация на руското МО, при подготовката за полета е сработила катапултната система на бомбардировача, което е изстреляла трима от екипажа извън самолета. Тъй, като катапултната система на Ту-22М3 не е от клас „нула – нула” (тоест гарантира нормална експлоатация при нулева скорост и височина), парашутите на тримата не са се отворили и те са загинали при удар в земята.

По неофициална информация, инцидентът е станал, след запуска на спомагателната силова установка. Като част от подготовката за полета, командирът на екипажа е включил целия панел с превключватели. По неясна причина, веднага след това се е задействала системата за аварийно напускане на самолета, която се задейства от командира. Тя дава възможност на командира на бомбардировача да изстреля членовете на екипажа, а след това той да задейства своя катапулт.

Катапултните кресла КТ-1М монтирани на Ту-22М3 могат да се използват безопасно само ако бомбардировача се движи със скорост от над 130 km/h, което е довело до гибелта на катапултиралите се. Командирът на бомбардировача е с наранявания, но без опасност за живота, и е настанен в болница.

Монтаж на катапултното кресло КТ-1М на Ту-22М3

Повредите по самолета, с който е станал инцидента, са малки и вероятно той ще бъде ремонтиран.

По инцидентът се води разследване.

Загиналият командир на полка е бил известен, като авиационен фотограф. Някои от неговите творби могат да бъдат видени тук.

Последната катастрофа с Ту-22М3 в руските ВКС  е от януари 2019 г., когато самолет каца лошо в сложни метеорологични условия. Машината излиза от пистата и се запалва, при което загинаха трима, от намиращите четиричленния екипаж. Русия продължава да експлоатира около 60 броя от този тип.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 бе повреден от собствен снаряд
Следваща публикация
Тежки съкращения в британската военна авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Карго Boeing 747 излезе от пистата в Халифакс

Товарен Boeing 747-400 на Sky Lease Cargo излезе от пистата на летището в Халифакс, Канада. Машината е практически разрушена, но при инцидента няма пострадали сред екипажа. Това е станало днес, 7 ноември 2018 г.

Русия призна за сирийската командировка на Су-57

Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу призна, че изтребители Су-57 са били изпратени в Сирия и заяви, че тяхната командировка там вече е приключила. Това съобщава ТАСС.

Меню