Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш

285 прочитания

Чешките ВВС ще получат нова система за самозащита на вертолетите си Ми-171Ш. Тя е производство на израелската компания Bird Aerosystems. За това съобщава Defense News.

Bird Aerosystems съобщиха за сделката на 22 март 2021 г. Тя включва доставката на системата, която е наречена AMPS (Airborne Missile Protection System), която се състои от доплеров радар и система за предупреждение за облъчване от радар и лазер (на снимката горе се вижда сензорната глава).

AMPS трябва да открива и класифицира потенциалните опасности, като например ПЗРК. След това автоматично взима решение да използва топлинни капани или диплонни отражатели.

Компанията вече е поставила подобни системи на вертолети Ми-17, които действат в интерес на ООН в Африка, както и на още няколко чешки Ми-171Ш. Цената на сделката не се съобщава, но с AMPS ще бъдат оборудвани нови седем от чешките вертолета, а другите машини, които в момента имат тази система, ще получат подобрения по нея, най-вече свързани с отсяването на фалшивите сигнали.

Чехия разполага с 15 броя Ми-171Ш, като част от тях са със задна товарна рампа. Страната влага сериозни усилия в тяхното непрекъснато обновяване. През миналата година бе подписан договор с местната компания LOM Praha за модернизация на авиониката и комуникацията, която ще се реализира до 2026 г. Част от машините ще получат и дисплеи в пилотската кабина. Модернизацията включва и нови транспондери.

Цената на програмата е 1,2 млрд. чешки крони (€46 млн.).

Чехия планира да използва машините, които са доставени през 2002 – 2004 г., поне до 2035 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния получи последния поръчан, засега, F-16
Следваща публикация
F-35 бе повреден от собствен снаряд
285 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Меню