F-35 бе повреден от собствен снаряд

628 прочитания

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота бе повреден от снаряд изстрелян от собственото му оръдие. Странният инцидент се е разминал без пострадали, макар и машината да е била повредена.

Инцидентът, за който писа първо американското издание military.com се е разиграл на 12 март 2021 г. при стрелба на полигона Юма в Аризона. Упражнението е включвало стрелба по земна цел, в рамките на тренировка за непосредствена авиационна поддръжка през нощта.

По неизвестни причини, един от 25-mm снаряди PGU-32/U е детонирал малко след изстрелването си. Изтребителят F-35B, част от изпитателната ескадрила VMX-1, е бил повреден, но пилотът му го е приземил успешно, без той самия да пострада.

Инцидентът е определен, като „Class A”, което е най-сериозното ниво по класификациите на Пентагона. Този клас инциденти се обявяват ако има човешка жертва или повреда за над $2,5 млн. В случая е второто. Води се разследване.

Американското издание съобщава, че изстреляния снаряд е SAPHEI-T – полубронебоен осколачно-фугасен запалителен трасиращ. Той е предназначен да пробива тънка броня и да се взривява след, като премине през нея. В сегашния случай, вероятно се касае за проблем с взривателя на снаряда.

Подобни инциденти не са нечувани, като дори са завършвали със загуба на летателен апарат.

F-35B няма вградено нарезно въоръжение. Той носи под фюзелажа оръдеен контейнер GPU-9/A с трицевно 25-mm оръдие GAU-22/A с 220 снаряда (на снимката).

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш
Следваща публикация
Тежък инцидент с Ту-22М3
628 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню