F-35 бе повреден от собствен снаряд

627 прочитания

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота бе повреден от снаряд изстрелян от собственото му оръдие. Странният инцидент се е разминал без пострадали, макар и машината да е била повредена.

Инцидентът, за който писа първо американското издание military.com се е разиграл на 12 март 2021 г. при стрелба на полигона Юма в Аризона. Упражнението е включвало стрелба по земна цел, в рамките на тренировка за непосредствена авиационна поддръжка през нощта.

По неизвестни причини, един от 25-mm снаряди PGU-32/U е детонирал малко след изстрелването си. Изтребителят F-35B, част от изпитателната ескадрила VMX-1, е бил повреден, но пилотът му го е приземил успешно, без той самия да пострада.

Инцидентът е определен, като „Class A”, което е най-сериозното ниво по класификациите на Пентагона. Този клас инциденти се обявяват ако има човешка жертва или повреда за над $2,5 млн. В случая е второто. Води се разследване.

Американското издание съобщава, че изстреляния снаряд е SAPHEI-T – полубронебоен осколачно-фугасен запалителен трасиращ. Той е предназначен да пробива тънка броня и да се взривява след, като премине през нея. В сегашния случай, вероятно се касае за проблем с взривателя на снаряда.

Подобни инциденти не са нечувани, като дори са завършвали със загуба на летателен апарат.

F-35B няма вградено нарезно въоръжение. Той носи под фюзелажа оръдеен контейнер GPU-9/A с трицевно 25-mm оръдие GAU-22/A с 220 снаряда (на снимката).

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш
Следваща публикация
Тежък инцидент с Ту-22М3
627 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Меню