F-35 бе повреден от собствен снаряд

626 прочитания

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота бе повреден от снаряд изстрелян от собственото му оръдие. Странният инцидент се е разминал без пострадали, макар и машината да е била повредена.

Инцидентът, за който писа първо американското издание military.com се е разиграл на 12 март 2021 г. при стрелба на полигона Юма в Аризона. Упражнението е включвало стрелба по земна цел, в рамките на тренировка за непосредствена авиационна поддръжка през нощта.

По неизвестни причини, един от 25-mm снаряди PGU-32/U е детонирал малко след изстрелването си. Изтребителят F-35B, част от изпитателната ескадрила VMX-1, е бил повреден, но пилотът му го е приземил успешно, без той самия да пострада.

Инцидентът е определен, като „Class A”, което е най-сериозното ниво по класификациите на Пентагона. Този клас инциденти се обявяват ако има човешка жертва или повреда за над $2,5 млн. В случая е второто. Води се разследване.

Американското издание съобщава, че изстреляния снаряд е SAPHEI-T – полубронебоен осколачно-фугасен запалителен трасиращ. Той е предназначен да пробива тънка броня и да се взривява след, като премине през нея. В сегашния случай, вероятно се касае за проблем с взривателя на снаряда.

Подобни инциденти не са нечувани, като дори са завършвали със загуба на летателен апарат.

F-35B няма вградено нарезно въоръжение. Той носи под фюзелажа оръдеен контейнер GPU-9/A с трицевно 25-mm оръдие GAU-22/A с 220 снаряда (на снимката).

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш
Следваща публикация
Тежък инцидент с Ту-22М3
626 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Меню