Румъния получи последния поръчан, засега, F-16

447 прочитания

Последният, 17-ти, поръчан изтребител F-16A MLU бе получен в Румъния. Машината прелетя от Португалия днес, 25 март 2021 г. и кацна в румънската 86-та авиобаза Фетещи.

Самолетът с борден номер 1615 (на снимката), е последният от петте F-16 MLU, които Румъния поръча от Португалия през през януари 2020 г. Стойността на сделката (за самолетите и работата по тях) е €154 млн.

Другите четири пристигнаха по двойки през август и октомври 2020 г.

Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU.

През януари 2020 г. Румъния сключи и договор със Съединените щати, който покрива доставка на оборудване и модернизация на машините. Той е на стойност €178 млн. Той покрива модернизацията на всички изтребители от стандарта M5.2R до новия модернизационен стандарт M6.XR. От румънското МО не дават детайли за това, какво ще включва тази модернизация, но се предполага, че тя ще е някаква вариация на стандарта M6.5, по който в момента могат да се доработват F-16 MLU. В рамките на този стандарт се интегрира ново въоръжение, подобрява се системата за самозащита, системата за обмен на данни Link 16 и навигационната система.

Работата по модернизацията ще се извършва в Румъния.

Румъния купи от Португалия през 2013 г. 12 броя F-16A/B MLU и те бяха получени между септември 2016 и септември 2017 г.

Румъния смята, че наличните изтребители имат ресурс, който ще им позволи да се експлоатират около 20 години след получаването им в страната.

Междувременно, през ноември миналата година, военният министър на Румъния Николае Чука, обяви, че страната се опитва да намери още една ескадрила F-16 MLU, която да бъде купена в най-скоро време, но до тогава няма друг избор, освен да продължи да поддържа наличните МиГ-21 Lancer, тъй като няма с какво те да бъдат заменени.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия купува израелски радари
Следваща публикация
Чехия поставя нова система за самозащита на Ми-171Ш
447 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

Меню