Словакия купува израелски радари

304 прочитания

Словакия подписа договор с израелската компания IAI за доставка на 17 наземни обзорни радара. Стойността на сделката е €148 млн.

Това е станало на официална церемония днес, 25 март 2021 г., в Братислава. Договорът е подписан от генералният директор на дирекцията по модернизация и въоръжение в МО на Словакия – Йозеф Зекуция, и ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към МО на Израел – бригаден генерал (о.з.) Яир Кулас.

Споразумението включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

Не се уточнява типа на поръчаните радари. Подразделението на IAI – ELTA Systems, произвежда няколко различни по способности радари под общото название ММR (Multi Mission Radar). През миналата есен в София бе представен най-модерния представител на фамилията – MS-MMR.

Това е вторият пробив на IAI в Източна Европа, по отношение на наземните обзорни радари. През 2019 г. Чехия подписа договор на стойност €125 млн. за осем радара ELTA ELM-2084 MMR.

Българското МО в момента подготвя конкурс за покупката на пет радара с голям обсег и два със среден обсег, които да запълват (при нужда) дупки в радиолокационното поле. В началото на 2020 г. от МО са изпратили запитване за информация (RFI) до няколко компании предлагащи наземни радари, но в бюджета за 2021 г. няма отделени средства за подобна програма, която ще е в рамките на поне 300 млн. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Серия от инциденти с учебни самолети по света
Следваща публикация
Румъния получи последния поръчан, засега, F-16
304 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

ВМЗ Сопот и Aeronautics Group ще произвеждат заедно безпилотни апарати

Държавното предприятие ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати. Това съобщават от Министерство на икономиката.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Меню