Словакия купува израелски радари

301 прочитания

Словакия подписа договор с израелската компания IAI за доставка на 17 наземни обзорни радара. Стойността на сделката е €148 млн.

Това е станало на официална церемония днес, 25 март 2021 г., в Братислава. Договорът е подписан от генералният директор на дирекцията по модернизация и въоръжение в МО на Словакия – Йозеф Зекуция, и ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към МО на Израел – бригаден генерал (о.з.) Яир Кулас.

Споразумението включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

Не се уточнява типа на поръчаните радари. Подразделението на IAI – ELTA Systems, произвежда няколко различни по способности радари под общото название ММR (Multi Mission Radar). През миналата есен в София бе представен най-модерния представител на фамилията – MS-MMR.

Това е вторият пробив на IAI в Източна Европа, по отношение на наземните обзорни радари. През 2019 г. Чехия подписа договор на стойност €125 млн. за осем радара ELTA ELM-2084 MMR.

Българското МО в момента подготвя конкурс за покупката на пет радара с голям обсег и два със среден обсег, които да запълват (при нужда) дупки в радиолокационното поле. В началото на 2020 г. от МО са изпратили запитване за информация (RFI) до няколко компании предлагащи наземни радари, но в бюджета за 2021 г. няма отделени средства за подобна програма, която ще е в рамките на поне 300 млн. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Серия от инциденти с учебни самолети по света
Следваща публикация
Румъния получи последния поръчан, засега, F-16
301 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел удари ирански цели в Сирия

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Командирът на ВВС посети конференция в Израел

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

МО призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг”

Министерството на отбраната призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Това се чете в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който правителството прие на 16 май 2018 г.

Меню