Ил-112 изпълни нов полет

675 прочитания

Две години след дебютния си полет, преработения прототип на военно-транспортния самолет Ил-112В, полетя отново. Това се случи днес, 30 март 2021 г.

Полетът е станал факт от заводското летище на Воронежкия авиационен завод. Екипажът на машината се е състоял от Николай Куимов, командир; Дмитри Комаров, втори пилот и Николай Хлудеев, борден инженер.

Основната задача на полета, който е продължил 30 минути, е била да се провери работата на двигателите, системата за управление, поведението в полет и работата на основните системи. Според екипажа, всички основни задачи са били изпълнени, а самолетът се е държал отлично.

„Следпровеждането на първия полет, при който бяха проверени основните аеродинамични характеристики, бяха доработени всички системи на самолета и бяха проведени дейности по намаляване на масата на машината, за да може да продължим към провеждането на предварителните съвместни изпитания с МО. Паралелно върви и подготовка за развръщане на серийно производство в рамките на 12 самолета годишно, което ще позволи задоволяването на нуждите на МО от подобни самолети и да се натовари завода във Воронеж”, заявява управляващия директор на компанията „Ил” Сергей Ярковой.

Ил-112В до момента е летял един, единствен път, на 30 март 2019 г. Малко по-късно, официално бе съобщено, че прототипът е преутежнен по време на проектирането си и ще премина през програма за олекотяване и доработка. Очакваше се, че самолетът ще полети отново някъде през 2020 г., но това стана едва сега.

Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.

Ил-112В ще има полезен товар от около 5 тона и максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона товар трябва да е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.

Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. До момента, обаче има твърда поръчка само за два пресерийни самолета, които ще се използват за изпитания. Машините в момента се строят, като е наличен и един прототип, който се използва за статични изпитания.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея показа първия прототип на KF-X…
Следваща публикация
Унгария пенсионира Ми-8Т
675 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

Меню