Унгария пенсионира Ми-8Т

242 прочитания

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се на 26 март 2021 г.

Тя е станала факт в 86-та авиобаза, която е дом на унгарската военна вертолетна авиация. В нейните рамки един вертолет е извършил прощален полет в ескорт от новия H145M и изтребител Gripen.

С това приключва 52-годишната служба на типа в унгарските ВВС. Първите Ми-8Т идват в страната през февруари 1969 г. Унгария се оказва един от най-големите военни оператори на базовия Ми-8Т. Общо 68 машини от този тип преминават през военната авиация на страната, като в последните 10 години Унгария даже купува употребявани вертолети с ресурс от Финландия (два броя) и Русия (три броя) за да може да продължи да оперира с Ми-8.

До последно, унгарските ВВС разполагаха с пет броя Ми-8Т, макар и да летяха по-малко, а в последните месеци – само един. През 2018 г. Унгария договори 20 броя двудвигателни H145M и 16 броя от по-тежките H225M. Част от машините са снабдени с оръжейната система HForce, която позволява вертолетите да използват широк кръг от управляемо и неуправляемо оръжие. 36-те вертолета ще заместят всички Ми-8, Ми-17 и Ми-24, които са на служба в Унгария.

До момента са доставени 12 броя H145M, скоро ще започне и доставката на H225M. Планира се последните три Ми-17, които са в експлоатация, да се пенсионират през 2023 г. Осемте налични Ми-24, които преди години минаха малка модернизация в Русия, ще летят до към 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Ил-112 изпълни нов полет
Следваща публикация
Серия от инциденти с учебни самолети по света
242 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню