В пълна мъгла, Starship гръмна пак

294 прочитания

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият технологичен демонстратор, кръстен SN11, се взриви малко преди да се приземи на изпитателната площадка в Бока Чика, Тексас.

Демонстраторът излетя секунди след 08,00 часа местно време (16,00 часа българско време) на 30 март 2021 г. Тестовата площадка бе потънала в гъста мъгла и апаратът практически не се виждаше, нито на официалния видеострийм на SpaceX, нито на няколкото любителски стрийма.

Джон Инспракър, инженер от SpaceX, който коментираше официалния стрийм, заяви, че стартът и издигането на височина от 10 km са преминали нормално. След това, апаратът успешно премина в хоризонтален полет и се насочи към площадката за кацане.

Видеото, което идваше от борда на апарата замръзна на 5 минути и 49 секунди след старта. Някъде около този момент SN11, който бе на височина от 1 km, трябваше да премине от хоризонтален във вертикален полет и да намали скоростта си за да може да се приземи меко.

След малко повече от минута мълчание, Джон Инспракър обяви, че сме станали свидетели на поредния „вълнуващ тест” на Starship. Към самия край на стрийма, той уточни, че SN11 няма да се върне цял на земята и че телеметрията е загубена.

От любителските видеостриймове се вижда, че около момента, в който бе загубена картината от борда на апарата, се чува силен взрив и малко по-късно големи парчета започват да падат в района на изпитателната площадка.

Около половин час след инцидента, основателят на SpaceX Илон Мъск коментира в профила си в Twitter, че един от трите мотора Raptor е имал проблем и не е успял да развие очакваната тяга по време на спирачното запалване в края на полета. Той е уточнил, че само по себе си, това не е проблем, но явно нещо сериозно се е случило точно в този момент, като какво е точно то, ще бъде разбрано по-късно.

За момента, няма други официални коментари за инцидента от Мъск или компанията му.

Това е четвъртият взривил се технологичен демонстратор на космическия кораб Starship. Първите два апарата, SN8 и SN9, които полетяха съответно през декември 2020 г. и февруари тази година, не успяха да преминат от хоризонтален във вертикален полет преди кацане, което доведе до разбиването им в земята.

SN10, който полетя на 3 март, успя с тази маневра, но се приземи доста твърдо, имаше проблеми с шасито си и в крайна сметка се взриви борени минути след приземяването си. Твърдото кацане бе отдадено на лоша работа на моторите Raptor.

Днес Мъск съобщи, че следващият технологичен демонстратор, SN15, е готов за изпращане на тестовата площадка. Апаратът ще има сериозни подобрения в конструкцията, двигателите, авиониката и софтуера, в сравнение с досегашните демонстратори. Ако възникналият сега проблем не се решава от тези доработки, то демонстраторът ще бъде преработен.

Мъск каза още, че SN20 ще бъде прототип, който може да изпълни целия профил на бъдещия космически кораб – излитане, извеждане на орбита, навлизане в атмосферата и приземяване, но се застрахова, че успешното приземяване след орбитален полет ще е нещо, което няма да се постигне лесно.

Демонстраторите в момента имат за основна задача отработването на управляемото планиране към площадката за кацане и извършване на „премятането”, при което апаратът преминава от хоризонтално във вертикално положение. Тестват се, разбира се, и моторите Raptor. SN10 и SN11 носеха и няколко плочки от бъдещия топлинен щит на Starship.

Орбиталната система Starship ще се състои от две степени – първата степен е свръхтежката ракета-носител Super Heavy, а втората орбитална степен се казва също Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Четирите досега летели демонстратора повтарят аеродинамичната схема на Starship (и имат същите габарити), като и има действаща система за управление и три двигателя (реалният кораб ще има шест).

Работи се и по Super Heavy, но първият прототип, BN1, бе нарязан преди да бъде завършен, а Мъск съобщи, че той е служел основно да за отработване на процесите по производство. В момента се сглобява BN2, който ще лети, а според основателя на SpaceX, дори може да достигне орбита.

Мъск си е поставил за цел да достигне космоса със Starship през тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Кой какво обещава?
Следваща публикация
Две компании се състезават за ремонт на Р-27
294 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Меню