Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа

509 прочитания

При два отделни инцидента на 7 и 9 април 2021 г. се разбиха два самолета от състава на турските ВВС. Има и един загинал.

На 7 април, при тренировъчен полет се разби лек изтребител NF-5 от състава на демонстрационната група „Türk Yıldızları” (Турските звезди). Инцидентът е станал около 14,15 часа местно време. Машината се е разбила не далеч от авиобазата в Коня, където се базира групата.

При инцидентът е загинал капитан, който е пилотирал изтребителя. Той е бил от новите попълнения на групата, като до момента е бил натрупал 100 часа в нея.

Бяха разпространени кадри от охранителна камера, на които се вижда момента на катастрофата. Изтребителят се врязва в земята при сравнително малък ъгъл, но с висока скорост.

На 9 април пък се разби турбовитлов учебно-тренировъчен самолет KAI KT-1T също от състава на турските ВВС. Машината е излетяла от 2-ра авиобаза, намираща се край Измир, за регулярен тренировъчен полет.

По неясни причини, екипажът се е катапултирал, докато е летял над Егейско море. Двамата пилоти са били извадени невредими от морето малко по-късно. Засега, не се съобщава за причините за катапултирането.

Това е първият загубен KT-1T от състава на турските ВВС. Бяха купени общо 40 самолета от Южна Корея, които се използват за основния етап от обучението на военни пилоти в Турция.

И по двата инцидента се води разследване.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ трябва радикално да се променят, за да се противопоставят на Китай
Следваща публикация
Южна Корея показа първия прототип на KF-X…
509 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

В Румъния е открит катастрофирал Ка-26 без регистрация

В Румъния е бил открит катастрофирал вертолет Ка-26 без каквато и да е била регистрация по него. Инцидентът е станал в близост до границата с Украйна и се предполага, че машината е използвана за превоз на контрабанда.

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

ФБР не откри мотив зад откраднатия и разбит Q400

Федералното бюро за разследване (ФБР) не успя да открие мотив зад кражбата и умишленото разбиване на турбовитловия пътнически самолет Q400 на Horizon Air. Инцидентът стана на 10 август 2018 г.

Меню