Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа

509 прочитания

При два отделни инцидента на 7 и 9 април 2021 г. се разбиха два самолета от състава на турските ВВС. Има и един загинал.

На 7 април, при тренировъчен полет се разби лек изтребител NF-5 от състава на демонстрационната група „Türk Yıldızları” (Турските звезди). Инцидентът е станал около 14,15 часа местно време. Машината се е разбила не далеч от авиобазата в Коня, където се базира групата.

При инцидентът е загинал капитан, който е пилотирал изтребителя. Той е бил от новите попълнения на групата, като до момента е бил натрупал 100 часа в нея.

Бяха разпространени кадри от охранителна камера, на които се вижда момента на катастрофата. Изтребителят се врязва в земята при сравнително малък ъгъл, но с висока скорост.

На 9 април пък се разби турбовитлов учебно-тренировъчен самолет KAI KT-1T също от състава на турските ВВС. Машината е излетяла от 2-ра авиобаза, намираща се край Измир, за регулярен тренировъчен полет.

По неясни причини, екипажът се е катапултирал, докато е летял над Егейско море. Двамата пилоти са били извадени невредими от морето малко по-късно. Засега, не се съобщава за причините за катапултирането.

Това е първият загубен KT-1T от състава на турските ВВС. Бяха купени общо 40 самолета от Южна Корея, които се използват за основния етап от обучението на военни пилоти в Турция.

И по двата инцидента се води разследване.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ трябва радикално да се променят, за да се противопоставят на Китай
Следваща публикация
Южна Корея показа първия прототип на KF-X…
509 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Super Galeb катастрофира в Сърбия

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Меню