Южна Корея показа първия прототип на KF-X…

710 прочитания

...и обяви, че самолетът официално ще се нарича KF-21 Boramae

Южнокорейската аерокосмическа компания KAI официално показа първият прототип на многоцелев изтребител създаден в рамките на проекта KF-X (Korean Fighter eXperimental). Церемонията се състоя на 9 април 2021 г., в завода на компанията в Сачон.

По време на церемонията бе обявено, че изтребителят ще носи означението KF-21 и името Boramae (보라매), което на корейски означава млад ястреб. Сред гостите бяха южнокорейския президент Мун Дже-Ин и министърът на отбраната на Индонезия Прабоуо Субианто.

Първият прототип се очаква да полети в началото на 2022 г., като преди това с него ще се извършат серия от наземни тестове. Общо в изпитателната програма ще бъдат задействани шест прототипа. Вторият и третият вече се строят и ще са готови тази година, а последните три догодина. Два от прототипите ще са двуместни.

Очаква се през 2026 г. да започне серийното производство, а до 2028 г. да са готови първите 40 изтребителя. До 2032 г. южнокорейските ВВС трябва да разполагат със 120 машини от този тип, които да заменят сега използваните изтребители F-4E и F-5E/F.

Първоначалната версия на изтребителя ще се казва Block 1 и ще е предназначена само за операции „въздух – въздух”. Block 2 ще има многоцелеви способности, като в момента не е ясно, кога ще се появи тя.

Разходите по проекта KF-X се оценяват на около $7,9 млрд., като 20% от тях трябва да поеме Индонезия, която иска да придобие 48 машини. В последните години има множество индикации, че страната не участва, така както трябва, във финансирането на проекта, но фактът, че на церемонията присъства военният министър на страната, а на прототипа имаше и индонезийския флаг, показват, че Индонезия все още е част от проекта.

KF-21 е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5 и обясняват, че ще бъде много по-боеспособен от F-16, но значително по-евтин за придобиване и експлоатация от F-35. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.

KF-21 ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще се задвижва от два F414-GE-400K. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.

65% от компонентите, системите и агрегатите на KF-21 са създадени и ще се произвеждат в Южна Корея, включително AESA радара, бордния компютър и системата за управление.

KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа
Следваща публикация
Кой какво обещава?
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Прокуратурата не откри нарушения в боравенето с класифицирана информация от президенството

Софийска градска прокуратура (СГС) отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin. Това съобщиха днес, 23 октомври 2017 г., оттам.

Меню