Половин век от старта на Салют-1

387 прочитания

Преди точно 50 години, на 19 април 1971 г., на орбита е изведена първата орбитална станция в историята – съветската Салют-1.

Станцията излита на борда на ракетата-носител Протон-К. Стартът става в 04,40 часа московско време. Салют-1 е изведена на орбита с перигей 200 km, апогей 222 km, орбитална инклинация 51,6 градуса и орбитален период от 88 минути и половина.

Станцията, обаче започва да изпитва технически проблеми още с първите си минути на орбита. Не се открива капака на отсека с научна апаратура, което пречи да започнат да се правят експерименти. Има проблеми и със системата за жизнеобезпечаване.

Въпреки това, на 22 април стартира мисията Союз-10. На борда на космическия кораб има тричленен екипаж, който трябва да престои няколко денонощия на станцията. На следващия ден Союз-11 се скачва със Салют-1, но екипажът не успява да отвори люка към станцията. След няколко часови опити, космическият кораб се разкача и на 24 април се завръща успешно на земята.

Вторият опит да влизане на станцията е направен от Союз-11. На 7 юни 1971 г. екипажът успешно влиза на станцията, след няколкочасови опити и импровизирани ремонти, но открива, че атмосферата ѝ е задимена. Спешно е направен ремонт на вентилационната система, след което обитаването на Салют-1 може да започне.

Първата и единствена мисия на борда на станцията върви тежко. Възниква пожар, който бързо е овладян. Възникват и редица по-малки откази. Все пак е проведена много научна работа, a престоя на орбита е рекорден.

На 29 юни екипажът на Союз-11 напуска станцията. По план, той трябва да се приземи на следващия ден. При навлизането в атмосферата, обаче възниква отказ на космическия кораб и той се разхерметизира. Тричленният екипаж в състав: Георгий Доброволски – командир; Владислав Волков– бординженер и Виктор Пацаев – космонавт-изследовател, загива.

Предвид тежкият инцидент е взето решение станцията да се изостави и вниманието да се насочи към следващите станции от серията „Салют”. Първата космическа станция навлиза контролируемо в земната атмосфера на 11 октомври 1971 г. и отломките ѝ падат в Тихия океан.

Работата по Салют-1 започва през 1964 г. от ОКБ-52. Първоначалният проект на орбитална станция под кодовото име „Алмаз“ е готов три години по-късно. В началото, идея е станцията да бъде с военно предназначение, като основната ѝ задача ще е да се извършват наблюдения над земната повърхност. В последствие, проектът еволюира към създаването на две отделни станции – военната „Алмаз“ и цивилната ДОС (Долговременная орбитальная станция).

Салют-1 формално е цивилна от серията ДОС, но има и елементи от бъдещите военни станции от серията „Алмаз“. Масата на станцията е 18,6 тона, има цилиндрична форма с дължина 13,1 m, а максималният ѝ диаметър е 4 m.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията Crew-2 излетя към МКС
Следваща публикация
Безпилотен вертолет полетя на Марс
387 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX с ново успешно изстрелване

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Меню