Половин век от старта на Салют-1

387 прочитания

Преди точно 50 години, на 19 април 1971 г., на орбита е изведена първата орбитална станция в историята – съветската Салют-1.

Станцията излита на борда на ракетата-носител Протон-К. Стартът става в 04,40 часа московско време. Салют-1 е изведена на орбита с перигей 200 km, апогей 222 km, орбитална инклинация 51,6 градуса и орбитален период от 88 минути и половина.

Станцията, обаче започва да изпитва технически проблеми още с първите си минути на орбита. Не се открива капака на отсека с научна апаратура, което пречи да започнат да се правят експерименти. Има проблеми и със системата за жизнеобезпечаване.

Въпреки това, на 22 април стартира мисията Союз-10. На борда на космическия кораб има тричленен екипаж, който трябва да престои няколко денонощия на станцията. На следващия ден Союз-11 се скачва със Салют-1, но екипажът не успява да отвори люка към станцията. След няколко часови опити, космическият кораб се разкача и на 24 април се завръща успешно на земята.

Вторият опит да влизане на станцията е направен от Союз-11. На 7 юни 1971 г. екипажът успешно влиза на станцията, след няколкочасови опити и импровизирани ремонти, но открива, че атмосферата ѝ е задимена. Спешно е направен ремонт на вентилационната система, след което обитаването на Салют-1 може да започне.

Първата и единствена мисия на борда на станцията върви тежко. Възниква пожар, който бързо е овладян. Възникват и редица по-малки откази. Все пак е проведена много научна работа, a престоя на орбита е рекорден.

На 29 юни екипажът на Союз-11 напуска станцията. По план, той трябва да се приземи на следващия ден. При навлизането в атмосферата, обаче възниква отказ на космическия кораб и той се разхерметизира. Тричленният екипаж в състав: Георгий Доброволски – командир; Владислав Волков– бординженер и Виктор Пацаев – космонавт-изследовател, загива.

Предвид тежкият инцидент е взето решение станцията да се изостави и вниманието да се насочи към следващите станции от серията „Салют”. Първата космическа станция навлиза контролируемо в земната атмосфера на 11 октомври 1971 г. и отломките ѝ падат в Тихия океан.

Работата по Салют-1 започва през 1964 г. от ОКБ-52. Първоначалният проект на орбитална станция под кодовото име „Алмаз“ е готов три години по-късно. В началото, идея е станцията да бъде с военно предназначение, като основната ѝ задача ще е да се извършват наблюдения над земната повърхност. В последствие, проектът еволюира към създаването на две отделни станции – военната „Алмаз“ и цивилната ДОС (Долговременная орбитальная станция).

Салют-1 формално е цивилна от серията ДОС, но има и елементи от бъдещите военни станции от серията „Алмаз“. Масата на станцията е 18,6 тона, има цилиндрична форма с дължина 13,1 m, а максималният ѝ диаметър е 4 m.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Мисията Crew-2 излетя към МКС
Следваща публикация
Безпилотен вертолет полетя на Марс
387 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха Ангара-А5

Руското МО успешно изстреля от космодрума Плисецк тестово новата тежката ракета-носител Ангара-А5. Това стана днес,…

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…
Меню