Гърция и Израел подписаха за нова система за летателно обучение

186 прочитания

Израелската компания Elbit Systems обяви за сключването на договор на стойност $1,65 млрд. за създаване и опериране на нов център за летателно обучение на ВВС на Гърция.

Наречен Международен център за обучение International Flight Training Center (IFTC), той ще се намира в Каламата, учебната авиобаза на ВВС на Гърция и ще е създаден по модела на центъра на ВВС на Израел. Elbit Systems също оперира центъра в Израел, и ще достави за новия център в Гърция реактивни учебно-тренировъчни самолети М-346, производство на италианската компания Leonardo (10 броя), както и симулаторите и наземните пособия за гръцкия център (собствено производство). Също така Elbit Systems ще извърши и модернизация с модерна авионика на част или всичките 36 броя турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Т-6 Texan II на ВВС на Гърция, доставени след 2000 г. След това израелската компания ще оперира центъра за срок от 20 години.

Договорът за учебния център е подписан като част от по-голямо споразумение между министерствата на отбраната на Израел и Гърция. Първите новини за това бяха оповестени през януари тази година, но договорът е бил подписан чак в средата на април и израелската компания съобщи за него на 18 април 2021 г.

Учебният център в Каламата, опериран от Elbit Systеms, ще осигурява три фази на летателно обучение за летателен състав на ВВС на Гърция – фаза II и III на самолет Т-6, и фаза IV на М-346. Екипажите на самолетите ще се предоставят от гръцка страна.

Фази II и III представляват началното и основно пилотско обучение, а фаза IV е напреднало и преходно към изтребител обучение.

Гръцките ВВС запазват за себе си изпълнението на фаза I (скрийнинг) – това сега се извършва на леки витлови учебно-тренировъчни самолети P-2002 италианско производство (с продължителност 36 часа) в Академията на ВВС в Декелия, Атина.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция разговаря за още шест Rafale
Следваща публикация
МиГ-21 се разби в Румъния
186 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум

Служител на авиaционния завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) е бил осъден на четири години и половина затвор за държавна измяна. Причината за това е писане в авиационен форум и споделянето там на държавни тайни. Това съобщава руската неправителствена организация „Команда 29”.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Гърция ще купи MQ-9 Reaper

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Меню