Гърция разговаря за още шест Rafale

365 прочитания

Гърция води разговори с Франция за покупката на още шест многоцелеви изтребителя Rafale. За това съобщава местният вестник „Proto Thema”.

Според изданието, в момента вървели усилени разговори за скорошното подписване на договор за още шест броя Dassault Rafale. Вестникът цитира множество източници, които имат вътрешна информация за разговорите.

Военни източници са съобщили, че в момента Франция е дала оферта за още шест новопроизведени Rafale F3R, като офертата била твърде добра за да бъде изпусната. Решение можело да има още през този май, като ако се стигне до сключването на нов договор, той щял да бъде базиран на структурата на вече сключения. Целта била бързото изграждане на голяма ескадрила от 24 машини, които да имат възпиращо въздействие върху Турция.

„Proto Thema” е близък до управляващата партия „Нова демокрация” и премиера Кириакос Мицотакис. Така изнесената информация, вероятно идва от средите на управляващите в Гърция.

В края на януари 2021 г. Гърция подписа сериозен договор с Франция за обновяване на военната си авиация.

Договорът се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.

Стойността на цялото споразумение е €2,5 млрд.

Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, са вече във Франция. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция през юли 2021 г., последвани от шест новопроизведени през есента на 2022 г. и на следващата пролет ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия започна да получава беларуски МиГ-29
Следваща публикация
Гърция и Израел подписаха за нова система за летателно обучение
365 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Меню